Radulović: Premijer „zaboravio“ na Zakon o poreklu imovine

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ kritikovao je srpskog premijera Aleksandra Vučića zbog odustajanja od donošenja Zakona o poreklu imovine.

dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Zakon o poreklu imovine, koji bi trebalo da bude jedan od mehanizama za presecanje korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala, postao je još jedna žrtva amnezije vlasti. Premijer Aleksandar Vučić je ovaj zakon obećavao još 2012. godine, a poslednji put je polovinom ove godine najavio da će biti završen do kraja septembra. Vučić očigledno sve brže zaboravlja svoja obećanja, naročito kad je u pitanju borba protiv korupcije.

Zakona nema, niti ga iko pominje, a u međuvremenu se pripadnicima organizovanog kriminala vraća oduzeta imovina. Kad je premijer odlučno uzviknuo da „ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara, da bude veliki gazda koji ima dva poršea ili dva velika mercedesa i 17 kuća i stanova” (25.7.2015.) građani su poverovali da je taj zakon skoro pa gotov, a u međuvremenu su sigurno uvereni da se i primenjuje. Novinari su se jedno vreme raspitivali o sudbini zakona, čak izvestili da je formirana radna grupa ministarstava finansija i pravde koja na njemu radi, a zatim, po običaju, prestali da „uznemiravaju“ i premijera i javnost.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ upozorava da je veoma opasna igra amnezijom kojom se premijer Vučić bavi, posebno u domenu borbe protiv korupcije. Korupcija je veća nego ikad i to se vidi iz ogromnog broja tajnih ugovora koje vrh vlasti sklapa sa takozvanim investitorima. Njene razmere se samo mogu naslutiti posredno, iz izveštaja da je broj slučajeva „male korupcije“ koja se prijavljuje policiji i tužilaštvu povećan za 30 odsto.

Zakon o poreklu imovine ne sme da podeli sudbinu svih brojnih Vučićević obećanja o rešavanju 24 sporne privatizacije, o prestanku stranačkog zapošljavanja, zabrani dvostrukih i trostrukih funkcija u državnim organima, agencijama i nadzornim odborima i drugih mera kojima je zamajavao javnost ubeđujući je da je borac protiv korupcije.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com