Radulović: Prodaja Telekoma strateškom investitoru štetna za Srbiju

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ izrazio je bojazan da će pare od privatizacije Telekoma Srbije biti potrošene na „podmirivanje apetita brojnih partijskih kadrova u javnom sektoru“.

radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Prodaja Telekoma, koju najavljuje nesposobna Vlada Aleksandra Vučića, treba da posluži samo popunjavanju budžeta u kome nema dovoljno novca da bi se podmirili apetiti sve brojnijih partijskih kadrova u javnom sektoru. Prodajom Telekoma, Vučić prodaje tržište, infrstrukturu i strateške resurse. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” je došao do spiska kompanija koje su se prijavile za kupovinu Telekoma. Tu su i arapski i nemački i ruski i američki i ofšor Vučićevi prijatelji.

Pre pet godina Vučić se protivio prodaji Telekoma. DS koji je tada bio na vlasti hteo je da proda kompaniju da bi podmirio svoje stranačke apetite. Danas je obrnuto. SNS bi da proda, DS se protivi. U čemu je razlika? Partijski paraziti jedno pričaju kada su u opoziciji, a drugo rade kada dođu na vlast.

Telekom ne treba prodavati strateškom investitoru. Strateški investitor ne kupuje kompaniju. On kupuje tržište. Umesto prodaje, Telekom treba profesionalizovati, uvesti red i izvesti na berzu.

Infrastrukturu treba izdvojiti iz imovine Telekoma pre izlaska na berzu i ona uvek treba da ostane državna. Lokalna infrastruktura treba da bude u vlasništvu lokalnih samouprava.

Treba tačno utvrdi kojom imovinom raspolaže Telekom, koje su obaveze, ukinuti sve burazerske štetne ugovore, počev od sponzorstava i medijskih ugovora, uraditi sistematizaciju radnih mesta i izbaciti partijski nagurane kadrove, na izmišljenim administrativnim radnim mestima. Među radnicima, koji održavaju infrastrukturu ili rade u proizvodnji, nema viška. Samo u kancelarijama. Kroz profesionalizaciju i izbacivanje stranaka iz upravljanja povećaće se vrednost kompanije.

Zatim se obavi dokapitalizacija, uvedu se manjinski finansijski investitori, zainteresovani za rast vrednosti akcija kompanije. Novac od dokapitalizacije se ne “baci u bunar” partokratiji, već se uloži u tehnološko unapređenje kompanije i pripremi njen izlazak na berzu, gde će akcije moći da kupuju domaći penzioni fondovi, investicioni fondovi i građani Srbije. I strani investitori su, naravno, dobrodošli.

To je način na koji se radi u uspešnim državama, sa pametnom politikom. Norveški Telenor ili nemački Dojče Telekom su izvedeni na berzu na ovaj način.

Upozoravamo da je, pored Telekoma, najavljena i prodaja Aerodroma, Lutrije, EPS-a … Korumpirana i nesposobna politička elita i ne zna drugačije, nego da prodaje sve, ne bi li navukla novac u budžet za partokratiju, sponzorstva i korupcionaške subvencije, kojima omogućava stranim kompanijama da domaće stručnjake i radnike zapošljavaju na minimalne plate.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com