Radulović: Roditelji tužite vrtiće, pružićemo vam pravnu podršku

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ pozvao je roditelje iz Beograda, Kragujevca, Smedereva i drugih gradova, koji su plaćali duplo veću cenu boravka dece u vrtićima nego što je propisano zakonom, da se pridruže zajedničkoj tužbi i tako ostvare svoja prava.

radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Tokom četiri godine, od 3. aprila 2010 do 31. decembra 2014. godine, roditelji su plaćali gotovo duplu cenu boravka dece u vrtićima, nego što je to propisao Zakon o predškolskom vaspitanju. Pošto lokalne vlasti u Beogradu, Kragujevcu, Smederevu i drugim gradovima Srbije očigledno ne nameravaju da roditeljima vrate nezakonito uzet novac, pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” poziva sve koji su oštećeni da se pridruže zajedničkoj tužbi i tako ostvare svoje pravo, pre nego što nastupi zastarelost.

Roditelji su oštećeni za veliki novac i pokret “Dosta je bilo- Saša Radulović” odlučio je da pruži pravnu podršku roditeljima koji žele da tuže gradove Beograd, Kragujevac, Smederevo… i zatraže nazad preplaćeni novac. Pozivamo stoga sve roditelje da nam se pridruže u tužbi koju želimo da podignemo protiv grada Beograda i drugih gradova i zatražimo povraćaj novca.

Skupština Srbije je u martu 2010. godine usvojila izmene zakona o predškolskom vaspitanju, a jedna od novina je bila i da roditelj ili staratelj deteta, koje je upisano u vrtić čiji je osnivač grad ili lokalna samouprava, pokrivaju samo 20% ekonomske cene po detetu. U praksi je bilo obrnuto: roditelji su plaćali od 22,3% do 72,8%, a grad ostatak. Recimo, u Beogradu, umesto da plaćaju 5.540, roditelji su plaćali maksimalno 9.705,5 dinara mesečno. Ekonomska cena je, takođe, bila proizvoljno određena, jer sve do kraja 2014. godine lokalne vlasti nisu donele Pravilnik o merilima i kriterijumima za njeno utvrđivanje, iako ih je Zakon na to obavezivao.

Dokumenta koja su potrebna za tužbu navedena su na našem sajtu www.dostajebilo.rs i primaćemo ih do kraja septembra.

Ako su deca zaista prioritet društva, a morala bi da budu, onda društvo treba da stvori uslove da svi ljudi koji žele da imaju decu, mogu sebi to i da “priušte”. Pokret ”Dosta je bilo- Saša Radulović” smatra da država iz budžeta treba da plaća sve troškove boravka dece u obdaništima za sve građane Srbije, kao i da izjednači privatni sektor sa državnim i omogući i privatnim obdaništima da po istoj ceni čuvaju decu. Pokret takođe smatra da država treba da snosi i sve troškove u osnovnim i srednjim školama, uključujući i knjige, sveske i pribor koji je deci potreban, prevoz do i od škole, topli obrok, kao i sportske i kulturne aktivnosti za svu decu. Ovo je posebno bitno u ruralnim sredinama.

A deca boljestojećih roditelja? I za njih takođe, bez razlike i bez odvajanja socijalno ugrožene dece. Isto za sve. Da li je to pravedno? Jeste. Jer sa druge strane, država treba da ima sintetički, progresivan poreski sistem po kome oni koji imaju malo i plaćaju malo, a oni koji imaju više, plaćaju više.

Deca nisu kriva za ekonomsku snagu svojih roditelja. Budućnost dece ne treba da zavisi od ekonomske snage njihovih roditelja. Sva deca zaslužuju jednaku šansu.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com