Radulović: Vlast kontroliše medije novcem državnih institucija i javnih preduzeća

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je stranke na vlasti da novac državnih institucija i javnih preduzeća troše na finansiranje medijam a sve u cilju kontrole istih.

dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Stranke na vlasti troše ogromne svote novca koji pripada građanima Srbije samo da bi kontrolisale medije, sprečile kritiku i kreirale lažnu sliku o stanju u državi. Podaci koje je otkrio Savet za borbu protiv korupcije pokazuju da se tajnim ugovorima izvlači novac čak i iz propalih firmi, čiji radnici mesecima ne primaju plate, u cilju kontrole medija.

Savet za borbu protiv korupcije je najnovijim izveštajem o uticaju vlasti na medije putem oglašavanja i marketinga ukazao da vlast na svim nivoima rasipa ogromne količine novca da bi medije kontrolisala, ali i da bi izvlačila novac iz države za partijske potrebe. Savet je procenio da je najmanje 840 miliona evra od 2011. do 2014. godine javnih para potrošeno da bi se mediji držali u pokornosti.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zahteva da se uvede potpuna transparentnost rada državnih institucija, javnih preduzeća i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, jer je to jedini način da se uspostavi kontrola trošenja javnog novca i njegova očigledna zloupotreba.

Vlast treba da odgovori zašto je, recimo, Prva petoletka iz Trstenika imala medijski trošak od 13 miliona dinara, ili zbog čega je na reklamu iz Aerodroma Beograd plaćeno čak 235 miliona za četiri godine, iz Petrohemije Pančevo 5 miliona ili Elektrovojvodine Novi Sad 121 milion … Svi primeri koje je Savet izneo moraju da budu ispitani. Ovo je samo mali uzorak mehanizma na koji partokratija isisava javni novac iz države za svoje interese.

Zahtevamo da mediji budu slobodni i da se prostor javnog govora otvori za slobodno izražavanje i kritiku. Najoštrije osuđujemo zloupotrebu javnog novca za potrebe reklamiranja pojedinaca iz vlasti.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com