Radulović: Vučićevi kadrovi opljačkali BIP

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio „Vučićeve kadrove“ da su opljačkali Beogradsku industriju piva kako bi se domogli njenog vrednog zemljišta.

Dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Vučićevi korumpirani kadrovi su upropastili sva preduzeća u restrukturiranju i gurnuli ih stečaj, a radnike na ulicu. Beogradsku industriju piva su razne partokratije pokušale da opljačkaju, a Vučićevi kadrovi su proces dovršili u pokušaju da se domognu vrednog zemljišta.

Da je Saša Radulović ostao ministar privrede i da je usvojen reformski Zakon o privatizaciji, Vučićevi „stručnjaci“ koji su dokrajčili BIP prvi bi dobili otkaz. Ukupne negativne efekte poslovanja BIP-a prošle godine je Agencija za privatizaciju zabeležila na 18 miliona evra. To su rezultati upravljanja Vučićevog ministra Željka Sertića i bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare. Industrija piva je sada u rukama „ekonomskog stručnjaka“ koji nema ni 30 godina.

Stručnjaci se menjaju, a cilj ostaje isti – kako se domoći vrednog građevinskog zemljišta na kome je BIP. Pokušaj pljačke prvi je započeo Mlađan Dinkić. Privatizacija je raskinuta uz ogromnu diplomatsku štetu. Zatim je (24.11.2015.) ministar Sertić potpisao odluku da se privatizacija BIP-a sprovede „modelom prodaje kapitala kroz metod javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem“. Sertićev plan B je bio da za to vreme brend, proizvodne kapacitete i osnova sredstva BIP „privremeno“ izda u zakup „investitoru“ iz Makedonije.

Kako to izgleda dovoljno govori podatak da je Sertić dozvolo da imovina BIP-a bude data u zakup bez analize opravdanosti tog posla i popisa imovine. Predlog ugovora je bio izuzetno štetan po BIP jer je zakupac trebalo da dobije tržište, imovinu preduzeća i brend za svega 50.000 evra mesečno. Onda su glas protiv pljačke podigli mali akcionari koji su započeli ulične proteste. Zbog potrebe da se krene u famoznu izgradnju „Beograda na vodi“ umešala se i Republička direkcija za imovinu. Propali su Sretićevi planovi „A“ i „B“, a premijer Vučić je još jednom obmanuo radnike. BIP je posle 170 godina duge tradicije završio u stečaju, a radnici na ulici.

Aleksandar Vučić ne sprovodi nikakve reforme, on je samo nastavio pljačku preduzeća uz pomoć priče o izmišljenim investitorima, „spasiocima“ iz inostranstva.

Pokret Dosta je bilo zalaže se da se stopitraju sve pljačkaške privatizacije i stečajevi, da se popiše imovina svih preduzeća u restrukturiranju, isplate sva dugovanja radnicima i da se, preduzeće očišćeno od svih dugova, na osnovu analize tržišta, postavi na noge.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com