Radulović: Vučićevi „Potemkinovi mercedesi“

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ tvrdi da nemačka kompanija Mercedes nije uložila ni jedan evro u Ikarbus.

radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Nemački automobilski gigant „Mercedes“ nije u Srbiju uložio ni evro, a slikanje premijera Srbije i gradonačelnika Beograda s deset „Ikarbusovih“ autobusa na „Mercedesovim“ šasijama ima jedan jedini cilj – ličnu promociju.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ upozorava javnost da vlast na ovaj način obmanjuje građane, stvara privid „velikih investicija“ i u tu svrhu koristi zvučno ime ugledne kompanije. A istina je miljama daleko od ove ulepšane slike stvarnosti.

Kao što je Saša Radulović pre više od godinu dana rekao – svedočeći iz prve ruke o razgovoru s nemačkom delegacijom u svojstvu tadašnjeg ministra privrede – „Mercedes“ nije ni imao nameru da investira u Srbiju.

Ono što je „Mercedes“ privuklo je javno iskazana potreba Grada Beograda da kupi nove autobuse.

Kako su „Mercedesovi“ autobusi preskupi i ne mogu da prođu javni tender, ideja je bila da „Mercedes“ „Ikarbusu“ proda svoje šasije starije generacije, sa sve motorom i prenosom, da „Ikarbus“ nadogradi šasiju i da takav autobus proda gradu Beogradu. „Mercedes“ bi izvršio kontrolu kvaliteta i autobus bi dobio „Mercedesov“ znak.

I to je ono što se dogodilo: „Ikarbus“ je sklopio deset autobusa na nemačkim šasijama i prodao ih Gradu Beogradu. Grad Beograd je promenio Pravilnik kako bi ovi delimično niskopodni autobusi za prigradski prevoz bili prihvaćeni za gradski. To su činjenice. Ostalo su Potemkinova sela Aleksandra Vučića.

A šta je trebalo uraditi? Uvesti red u “Ikarbus”. Napraviti analizu i odgovoriti na neka važna pitanja: Da li Grad Beograd treba da kupuje ove autobuse? Da li je upravo ova šasija najbolja za Grad Beograd, ili su nam možda potrebni niskopodni autobusi? Da li postoji potencijal baš za ove autobuse na svetskom tržištu? Bez ikakve analize Vučić je tada tvrdio da, maltene cela Jugositočna i Istočna Evropa već stoje u redu i nestrpljivo čekaju „srpski mercedes“, a danas je tržište ograničio na Beograd, Niš i Novi Sad.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ poziva premijera i gradsku vlast da prestanu da se bave samopromocijom na račun poreskih obveznika i da pokažu ugovor s „Mercedesom“ iz kojeg će se jasno videti o kakvom je poslu reč.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com