Realni rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine 1 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 1 odsto.

rast

U saopštenju se navodi da desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu ove godine od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prethodne godine značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u: sektoru građevinarstva – 12,6 odsto, sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama – 7,8 odsto i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane – 2,1 odsto.

Značajan pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite – 2,9 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prethodne godine realni rast zabeležen je kod sledećih agregata: bruto investicije u osnovne fondove – 8,6 odsto, izvoz robe i usluga – 8,7 odsto i uvoz robe i usluga – 3 odsto.

Realni pad zabeležen je kod sledećih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava – 1,4 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) – 2,3 odsto i izdaci za finalnu potrošnju države – 2,9 odsto.

Obračun kvartalnog bruto domaćeg proizvoda izvršen je prema proizvodnom i rashodnom pristupu, u tekućim i stalnim cenama, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com