Robna razmena s Turskom 292,5 miliona evra

U prvih šest meseci ove godine robna razmena Srbije i Turske bila je 292,5 milona evra od čega je uvoz bio 205,3 miliona, a izvoz 87,82 miliona evra, podaci su Privredne komore Srbije (PKS).

Agenciji Beta su u PKS-u kazali da ukupna robna razmena Srbije i Turske u 2013. bila 584,7 miliona evra i veća je za 98,5 miliona evra nego u 2012.

Srbija je u Tursku u 2013. izvezla robu vrednu 165,3 miliona evra, a najzastupljenija roba u izvozu bili su otpaci od gvoždja i čelika, polietilen, poluproizvodi valjane gume za putničke automobile, hartija i karton, automobili, beli lim ostali, kao i sirove jagnjeće kože sa vunom.

Prošlogodišnji uvoz iz Turske iznosio je 399,3 miliona evra, a najviše se uvozilo delova karoserije, materijali pleteni od pamuka bojeni, delovi za aparate, kord tkanine od poliestera, sveži limun, kao i lešnici sveži i suvi.

Prema podacima PKS-a najveći izvoznici u Tursku u 2013. bili su HIP Petrohemija Pančevo, Ce-Za-R d.o.o, Metalsorb, Sirmium Steel iz Sremske Mitrovice, Tigar Gume iz Pirota, Fijat, Želežara Smederevo, Umka iz Umke, Hipol i Cooper Tire & Rubber Company iz Kruševca. dok su najveći uvoznici iz Turske bili Fijat, RTB Bor, Tigar gume, Philip Morris, Renault Nišan Srbija, kao i S&S Elektronika.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com