Sertić: Cilj Srbije je podsticanje izvoza

Cilj Srbije je povećanje kapaciteta i podsticanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ne samo na rusko, već i na ostala tržišta širom sveta, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

Sertić, koji boravi u Moskvi na 23. Međunarodnom sajmu hrane „World food“, rekao je Tanjugu da je posao države da obezbedi izvoz za svoje proizvođače na svim vodećim svetskim tržištima, te da je to naročito važno u trenutku kada je Evropska unija uvela sankcije Rusiji, a Rusija odgovorila kontrasankcijama.

„Ukoliko te sankcije potraju, pa kompanije iz EU ne budu mogle da plasiraju svoje proizvode na rusko trzište, jedan deo njihovih proizvoda biće plasiran na drugim destinacijama, a ostatak na prostoru EU. Postoji opasnost da cena tih proizvoda bude niža nego sada, pa je pitanje da li će naši proizvođači moći da isporučuju robu u EU po ugovorenim cenama“, objasnio je on.

Zato su, kako je naveo, Srbiji važna i druga tržišta, kao što su Bliski istok, Rusija, Turska, tačnije sve one zemlje „gde smo do sada već izvozili, ali gde postoji mogućnost da povećamo izvoz“.

O moskovskom sajmu, Sertić kaže da su već tokom prvog dana potencijali ponude i zahtevi partnera veliki i da prevazilaze kapacitete onoga što trenutno Srbija može da ponudi.

„Srbija nikada do sada nije bila predstavljena ovako na jednom sajmu kako je to danas urađeno u Moskvi. Naš cilj je da predstavimo na najbolji mogući način potencijale i sve mere koje sprovodimo u procesima podrške prehrambenoj industriji“, istakao je ministar.

Inače, na ovom sajmu, dodao je, učestvuje 1.600 izlagača iz 76 zemalja sveta, od kojih su 22 kompanije iz Srbije zajedno sa najvećim prioizvođačima pića, vina, konditorskih i mesnih prioizvoda.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com