Sindikat: Sumnjiva zapošljavanja u Železari

Od kako je policija prošle nedelje započela istragu zbog sumnji na malverzacije u transportu robe, u Železari Smederevo istražne radnje ne prestaju. Naprotiv. Sva je prilika da će istražni organi i van sektora Logistike imati pune ruke posla. Sudeći po otvorenom pismu koje je dnevnom listu Politika uputio Nezavisni sindikat metalaca u „Železari”, inspektori kriminalističke policije trebalo bi da se pozabave i pogonom Proizvodnje gvožđa. Ovaj sindikat zahteva da se na Visokoj peći odmah sprovede istraga i da se utvrdi – po kojim pravilima su dvojica rukovodilaca izvršili prijem novih radnika u taj pogon i da li postoje elementi koruptivnog ponašanja pojedinih menadžera i sindikata.

železara

Iako je inicirao da reprezentativni sindikati budu deo komisije za prijem novih radnika, Nezavisni sindikat metalaca „oseća se izigranim i neće dozvoliti da bude paravan nezakonitim radnjama”. Tvrde da su pojedini menadžeri i sindikalci prijem radnika pretvorili u farsu i privatnu prćiju, jer zapošljavaju samo decu iz svojih redova, rođake iz svog kraja, komšije, kumove, prijatelje svojih prijatelja…

Nezavisni sindikat metalaca tvrdi da su na menadžerska mesta u Železari Smederevo u dobroj meri postavljeni kadrovi sa srednjom školom, te da su oni kočničari da se u fabrici zaposli što više mladih inženjera, jer se plaše gubitka rukovodeće pozicije, piše Politika.

Ako se pažljivo analizira prijem novih radnika u Proizvodnji gvožđa, primetno je da su na odgovornija radna mesta u većini slučajeva odabrani kandidati sa nižim stepenom stručne spreme, internim kvalifikacijama, potvrdama o radnom iskustvu i uverenjima radničkih univerziteta. Trenutno po broju inženjera „Železara” je na najnižoj tački u poslednjih sto godina. U vreme Ju-Es stila ukinut je Institut za metalurgiju čime su inženjeri izbačeni iz fabrike na perfidan način, tvrdi sindikat koji predvodi Mileta Gujaničić.

I to nije sve. Optužbe pljušte i na račun rodne i rasne diskriminacije. Nezavisni sindikat metalaca tvrdi da pojedini menadžeri ne poštuju rodnu ravnopravnost, te da su žene i Romi u velikoj meri diskriminisani na pomenutom konkursu za posao.

Na intervjuima se robuje predrasudama. Koleginice se upozoravaju da radna mesta u pogonu Proizvodnje gvožđa nisu za žene i na taj način im se na startu oduzima pravo na prijem u skladu sa kvalifikacijama. Jedan mladi kolega romske nacionalnosti, čiji otac radi na Visokoj peći, pokazao je odlično znanje i veštine prilikom intervjua, ali je menadžer pitao saradnike ko želi da ga primi, i svi su rekli da ga ne žele, iako dečka očima nisu videli. Ovo treba da proveri istražni tim fabrike, stoji u otvorenom pismu Politici.

Lider Nezavisnog sindikata metalaca u „železari”, Mileta Gujaničić, kaže za Politiku da je sve ove primedbe 2. septembra izneo na sastanku sa generalnim direktorom fabrike i izvršnim direktorom za proizvodnju. Na sastanak sa prvim čovekom HPK tima, Peterom Kamarašem, kaže, čekaju dva meseca.

Gujaničić za Politiku objašnjava da je za Proizvodnju gvožđa raspisan konkurs za prijem 80 radnika, a prijavilo se skoro duplo više. Reč je o radnom odnosu na određeno vreme koje nakon šest meseci može da bude produžen. Konkurs je završen, tridesetak novih radnika je već angažovano, dok ostali čekaju prijem, objašnjava on.

Istraga u sektoru Logistika, koju su inspektori MUP-a započeli prošle nedelje, još traje, saznaje Politika. Glavni menadžer te službe Stevan Đurić, i još nekoliko njegovih glavnih saradnika, odnosno rukovodilaca službi, suspendovani su dok traju istražne radnje. Tek po okončanju istrage, biće poznata njihova dalja sudbina u čeličani. Podsećamo, policija je upala u „Železaru” zbog sumnji da su nadležni za transport angažovali pojedine privatne prevoznike po znatno višim cenama od tržišnih i time oštetili fabriku i državu kao vlasnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com