Siva ekonomija u drumskom transportu vredi 100 miliona evra

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je suzbijanje sive ekonomije u drumskom transportu, čiji obim se procenjuje na približno 100 miliona evra, od presudnog značaja za veću bezbednost putnika i stvaranje uređenog ambijenta za poslovanje prevoznika.

Ministarstvo građevinarstva

Radna grupa za borbu protiv sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju, formirana na inicijativu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, analizirala je uzroke i predložila mere za smanjenje sive ekonomije u ovoj oblasti, među kojima je prva usvajanje novog Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

U zaključcima Radne grupe ističe se da ovaj zakon donosi pozitivna rešenja koja su u funkciji efikasnog suzbijanja sive ekonomije i boljeg uređenja poslovnog ambijenta, čime predstavlja važan okvir za uređenje oblasti drumskog saobraćaja.

Pored ovog zakona, u zaključcima se navodi da je neophodna striktna primena postojećih propisa, davanje prioriteta u postupanju problematici u vezi sa sivom ekonomijom, kao i stvaranje jedinstvene baze podataka o nelegalnim prevoznicima u sektoru inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radna grupa je predložila i da se odrede lica u svakom od ministarstava koja će biti zadužena za poslove suzbijanja sive ekonomije i razmenu podataka, kako bi svaki organ u okviru svoje nadležnosti efikasnije postupao.

Predviđeno je i formiranje operativnih timova inspekcijskih organa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, MUP-a, lokalnih inspekcijskih organa, Komunalne policije i inspektora Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, sa jasnim planom akcija na nedeljnom i mesečnom nivou.

Borba protiv sive ekonomije uključiće i usaglašavanje poreskih stopa za javni, gradski i međugradski prevoz, kao i sprovođenje markentiške kampanje kojom će se građanima objasniti da je jeftin nelegalan prevoz u stvari najskuplji prevoz sa aspekta bezbednosti.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, očekuje da se usvajanjem ovih mera krene u efikasno rešavanje problema sive ekonomije u drumskom transportu, što je neophodno pre svega zbog bezbednosti putnika, ali i zbog stvaranja zdravog tržišnog ambijenta za obavljanje ove delatnosti, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com