Spreman račun za RTS pretplatu

Uprave Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine utvrdile su, u skladu sa zakonom, kako će izgledati obrazac uplatnice za taksu za javni servis, kao i obrazac zahteva za oslobađanje od plaćanje te obaveze, rečeno je Danas u RTS.

rts

U ovom trenutku, kako dodaju, radi se na ažuriranju baze podataka korisnika koji će od 1. januara ponovo plaćati pretplatu za javne servise, koja će se ovoga puta nazivati taksa.

Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu. Međutim, u javnim servisima očekuju da će to rešenje biti promenjeno u narednim nedeljama, jer bi ovaj sistem naplate ponovo bio neefikasan.

Glavni problem je što taksa za javni servis nije prepoznata u Zakonu o taksama, te nije jasno kako će se građani obavezati da plaćaju taksu i kakve će sankcije biti primenjivane za neplatiše. U Zakonu o javnim servisima stoji samo da će RTS i RTV za neizvršenje obaveze plaćanja takse, „pokretati postupak naplate u skladu sa zakonom“.

Kako nezvanično saznajemo, u RTS i RTV očekuju da će se zakon promeniti i da će se taksa za javni servis naplaćivati uz račun za struju s tim što ovoga puta to ne bi trebalo da bude razdvojeno već objedinjeno u jednu uplatnicu. Takva odluka trebalo bi, kako im je obećano, prema nezvaničnim informacijama, da stigne iz samog vrha vlasti, a građane bi trebalo javno da pozove da poštuju ovu obavezu upravo premijer Aleksandar Vučić. On je, inače, i doneo odluku sa se pretplata ukine na dve godine i da se RTS i RTV finansiraju privremeno iz državnog budžeta.

U nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja tvrde za Danas da za sada nije stigao nijedan zahtev za promenu Zakona o javnim servisima, te da ostaje sve kako se predviđa zakonom koji je usvojen pre 14 meseci.

Zakon propisuje da visina takse ne može iznositi više od 500 dinara, a da odluku o iznosu donose upravni odbori RTS i RTV zajednički. Obveznik plaća taksu na mesečnom nivou i to do petog u mesecu za prethodni mesec. Na dospele a neizmirene obaveze obračunava se kamata, u skladu sa zakonom, navodi se u Zakonu o javnim servisima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com