Spremate li zimnicu?

Na kvantaškim i zelenim pijacama u Srbiji su tokom septembra u ponudi dominirali paprika, paradajz, patlidžan, crni i beli luk, kupus, boranija, krastavac, tikvica, krompir, grožđe, jabuke, šljive i kruške.

U odnosu na prethodni mesec manja je bila ponuda spanaća, pasulja, zelene salate, zelja, blitve, dinje, lubenice, breskve, nektarine i borovnice.

Značajno je smanjen bio obim ponude mladog crnog luka, zelja, maline i kupine.

Obimnija je bila ponuda domaćih paprika, kako babura, tako šilja i ostalih na pijačnim tezgama tokom proteklog meseca pošto je većina domaćica u Srbiji započela pripremu tradicionalne zimnice.

Na kvantašima su se najčešće mogle pazariti po ceni od 50 do 70 dinara za kilogram (din/kg).

Maloprodajna cena paprika je u zavisnosti od sorte i namene, na zelenim pjacama najčešće varirala od 70 do 80 din/kg.

Ponuda paradajza bila je na zavidnom nivou, kako na kvantaškim tako i na zelenim pijacama.

Najčešća veleprodajna cena iznosila je od 70 do 90 din/kg. Na zelenim pijacama dominirao je iznos od 100 din/kg, kao i u avgustu.

Iako je ponuda krastavca salatara tokom proteklog meseca bila dobra, to se nije značajnije odrazilo na dominantne cene ove povrtarske kulture.

Na kvantašima je varirala cena od 40 din/kg, dok je na zelenim prodajna cena najčešće iznosila od 60 din/kg do 70 din/kg, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Nastavljen je trend dobre ponude crvenog i belog krompira tokom čitavog meseca.

Dominantna cena je na kvantašu iznosila 30 din/kg, što ukazuje na blagi pad u odnosu na jul.

Na tezgama zelenih pijaca najčešće se mogao pazariti za 50 din/kg, kao i prethodna dva meseca.

Dominantna prodajna cena crnog luka na kvantašima bila je najčešće 30 din/kg. Na zelenim pijacama se crni luk mogao najčešće pazariti po ceni od 50 din/kg. Veleprodajna cena belog luka je tokom avgusta varirala od 150 do 200 din/kg. Najčešća cena ove povrtarske kulture je na zelenim pijacama iznosila 300 din/kg, tokom septembra.

Ponuda lubenica i dinja, kako na kvantašima tako i na zelenim pijacam bila je slabija nego u avgustu.

Dominantna cena lubenice je na kvantašima varirala je od 12 do 15 din/kg, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 20 din/kg, kao prethodnog meseca. Za dinje su potencijalni kupci trebali proteklog meseca da izdvoje 50 din/kg.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com