Srbija dobija priznanje za reforme od MMF-a i Svetske banke

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je globalna finansijska stabilnost poboljšana, ali su rizici i dalje visoki pa su grupacije Svetske banke i MMF-a na današnjem Komitetu za razvoj borda guvernera MMF-a i Svetske banke pozvane da nadgledaju rizike i poboljšaju pomoć zemljama kako bi održale svoj ekonomski rast i napredak.

vujović

U saopštenju se navodi da je ovom važnom sastanku koji se redovno održava u okviru godišnje skupštine MMF-a i Svetske banke i okuplja sve ministre finansija i guvernere zemalja članica, prisustvovao i ministar finansija Dušan Vujović.

Vujović je nakon sastanka saopštio da je ovaj sastanak nedvosmisleno potvrdio podršku međunarodnih finansijskih instutucija i svih zemalja članica prihvatanju održivih ciljeva razvoja za narednih 15 godina kao osnove za borbu protiv siromaštva zasnovanu na punom aktiviranju ukupnih ljudskih i resursnih potencijala u svetu.

Srbija je primer zemlje koja dobija priznanje za svoje reforme i obezbeđuje punu profesionalnu i finansijsku podršku MMF-a, Svetske banke i drugih finansijskih institucija za njihovu realizaciju, rekao je ministar finansija.

Oslanjajući se na diskusije sa sastanaka održanih prošlog proleća kada su usvojeni ciljevi održivog razvoja do 2030. godine, podržana je uloga Svetske banke u sazivanju, povezivanju i koordinaciji između vlada, UN, MMF-a, multilateralnih razvojnih banaka i Svetske trgovinske organizacije (STO).

Takođe, naglašena je potreba da fokus bude na inkluzivnom rastu, infrastrukturi, razvoju u oblasti zdravstva i razvoju privatnog sektora.

Finansijske institucije se i dalje suočavaju izazovima obnove kapitala, povećanjem priliva sredstava i odvikavanjem zemalja od traženja finansijske pomoći.

Komitet je procenio da oslabljena kreditna sposobnost vodi ka znatnom smanjenju zaduživanja u narednih nekoliko godina i da iako postoje negativni pritisci na ovaj sektor, banke imaju dovoljno kapitala da prežive.

Na sastanku je potvrđena posvećenost rodnoj ravnopravnosti koja je od ključnog značaja za okončanje siromaštva i jačanje zajedničkog napretka i napor da se primenom nove strategije Svetske banke postojeće rodne praznine svedu na najmanju moguću meru.

Na komitetu je bilo reči i o aktuelnoj izbegličkoj krizi i rešenju za izazove koje imaju zemlje i regioni u previranju, posebno na Bliskom Istoku i Severnoj Africi.

Sastanci dve važne svetske finansijske institucije, od kojih je jedna zadužena za monetarnu i fiskalnu, a druga za razvojnu ekonomsku politiku, svake treće godine održavaju se van Vašingtona.

Ove jeseni domaćin je bila Lima, prestonica Perua, a komitet je izrazio zahvalnost Vladi Republike Peru za gostoprimstvo tokom održavanja godišnje skupštine .

Naredni sastanak Komiteta za razvoj najavljen je za 16. april 2016. godine u Vašingtonu, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com