Srbija i Crna Gora finansiraju zajedničke naučne projekte

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i Ministarstvo nauke Crne Gore raspisali su, po prvi put, zajednički konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje dveju zemalja za period od dve godine.
nauka
Konkurs je otvoren do 31. maja i mogu se prijaviti nosioci naučnog istraživanja čije nacionalne naučnoistraživačke projekte već finansira resorno ministarstvo, a koji su upisani u Registar akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija Ministarstva.
Projekat mora da ispunjava uslove u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, kao i utvrđene kriterijume Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Prednost pri izboru imaće projekti iz nekoliko oblasti – poljoprivreda i hrana, medicina i zdravlje ljudi, održivi razvoj, energija, informaciono-komunikacione tehnologije, novi materijali, proizvodi i usluge i kulturna baština.
U zavisnosti od primenljivosti rezultata projekta, posebna pažnja biće posvećena programima koje vode mlađi istraživači, a prednost će imati predlozi koji imaju podršku partnera iz privrede.
Vreme izvođenja zajedničkih istraživačkih projekata je dve godine, dok je predviđeni rok za početak projekata 15. oktobar ove godine, a za završetak 15. oktobar 2018. godine.
Za svaki projekat mora biti imenovan rukovodilac i u Srbiji i u Crnoj Gori, a zajedničke predloge projekata istraživački timovi istovremeno prijavljuju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstvu nauke Crne Gore.
Ovim konkursom otvara se mogućnost naučnicima i naučnoistraživačkim timovima da sa kolegama iz Crne Gore rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmenjuju stečena znanja i iskustva, i na taj način dolaze do novih saznanja.
Konkurs je raspisan na osnovu Sporazuma između vlada Srbije i Crne Gore o naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i Programa saradnje između ministarstava dveju zemalja u oblastima nauke i tehnologije za period 2015/2017. godine, potpisanog 17. septembra 2015. godine.
Detalji i uslovi konkursa mogu se preuzeti ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com