Srbija i Crna Gora zajedno na tenderima za nabavku lekova

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa ministrom zdravlja Crne Gore Budimirom Šegrtom o međusobnim odnosima i saradnji u oblasti zdravstva, a posebno o mogućnostima šire regionalne saradnje.

lončar

Na sastanku je postignut dogovor o tome da građani Crne Gore pod posebnim uslovima koriste usluge Centra za gama nož, koji bi trebalo da počne sa radom krajem avgusta u Kliničkom centru Srbije.

Sagovornici su, takođe, postigli saglasnost o tome da je od obostranog interesa da dve države učestvuju zajedno na tenderima za nabavku pojedinih lekova i vakcina.

Lončar je objasnio da će u narednom periodu biti precizirano koji će se lekovi zajedno kupovati, ali i doneti odluka o tome da se u ovaj poduhvat uključe i druge države regiona kako bi se postigla bolja cena i sigurnost oko snabdevanja pacijenata.

Tokom razgovora posebna pažnja je bila posvećena predstojećoj letnjoj sezoni i pitanju osiguranja turista tokom boravka na crnogorskom primorju.

Lončar je u tom kontekstu istakao da će biti u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, kako bi se na vreme dogovarali oko pružanja medicinske pomoći onima kojima bude potrebna, uz napomenu da isto važi i za pružanje pomoći građanima Crne Gore koji borave u našoj zemlji.

Šegrt je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je prva poseta inostranstvu, otkako je stupio na funkciju koju trenutno obavlja, baš Srbiji, naglasivši da je to potvrda uvažavanja i nastavka višedecenijske kvalitetne saradnje i podrške dva zdravstvena sistema.

On je ukazao na to da dokaz kvalitetnih odnosa dveju zemalja predstavlja i dogovorena saradnja stručnog kadra, jer je zajednička želja da se dosadašnja saradnja podigne na viši nivo, posebno kad je reč o usavršavanju medicinskog kadra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com