Srbija ne razmišlja o zatvaranju granice

Srbija ne razmišlja o zatvaranju granice i očekuje od Evrope stav u rešavanju migrantske krize, saopštili su ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, prenosi Tanjug.

izbeglice2

Stefanović je na konferenciji za novinare ocenio da se odnosi u Evropi komplikuju i naveo primere zatvaranje granice Austrije prema Sloveniji, razmatranje Slovenije da zatvori granice prema Hrvatskoj, zatvaranje mađarskog zelenog graničnog pojasa sa Hrvatskom.

„Evropa mora doneti neku vrstu odluke koja će biti obavezujuća za sve države članice, ali i dati smernice kako da postupamo dalje, pogotovo što je ovakva vrsta krize komplikovana, a posebno sada kada idu hladni dani, kiše i sneg“, rekao je Stefanović.

„Mi i dalje ne razmatramo zatvaranje naših granica zato što smatramo da to nije rešenje. Mi u svakom trenutku možemo da kontrolišemo granice naše zemlje i potpuno zatvorimo i za saobraćaj i za migracije, ali šta bi time dobili osim veću muku za te ljude“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija oseća odgovornost prema tim ljudima, ali je na Evropi da definiše neka pravila igre i očekuje da dobije adekvatnu pomoć.

„Srbija će biti spremna da brani svoj prostor, spremna je da se nosi sa krizom i spremni smo da otvorimo i još kapaciteta, ali nam je potrebna politička volja šta će se dogoditi u budućem vremenu“, rekao je ministra unutrašnjih poslova.

On je dodao da nije moguće da se svi migranti zadrža na teritoriji Srbije, niti to može ekonomski da izdrži, niti to inače radi ijedna država u Evropi.

„Nama migranti dolaze iz EU i mi se moramo dogovarati sa EU kakva će biti politika dalje u vezi te situacije, koja prevazilazi i njene kapacitete“ rekao je Stefanović.

Ministar Vulin je naveo da je situacija na graničnom prelazu Berkasovo veoma teška, da će se preduzeti mere, očistiti prostor i ukloniti šatori i doneti novi i ljudi snabdevati hranom, vodom i svime što je potrebno.

Međutim, upozorio je Vulin, to je sve „lečenje prehlade“, a suštinski bolest je mnogo teža.

„EU mora da kaže koliko će ovo još moći da traje…Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu i shodno tome ne može ni da da rešenje, niti da nosi teret te krize“, rekao je Vulin.

On je precizirao da je u Srbiji trenutno oko 7.000 migranata, što je veliki ali ne i preveliki broj, ali i upozorio da je druga situacija ako ostaju na teritoriji Srbije, sa čim bi morali da se nosimo na potpuno drugi način.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com