Srbija neće dozvoliti gajenje GMO

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Danilo Golubović izjavio je danas da Vlada neće dozvoliti gajenje GMO kultura na njivama u našoj zemlji, i da taj stav nijedan zakon neće moći da promeni, navodi se na zvaničnom sajtu Vlade.

GMO

Golubović je rekao da bi eventualne izmene zakona koji regulišu ovu oblast mogle da budu samo u pravcu dodatnog povećanja bezbednosti potrošača.

Eventualne promene zakona svakako će biti rezultat javne rasprave i učešća stručnih ljudi i konsenzusa u Srbiji, naglasio je državni sekretar.

On je istakao da nisu tačne tvrdnje koje se plasiraju u javnosti da se na našu zemlju vrši pritisak da dozvoli upotrebu GMO semena.

Niko neće raditi iza leđa javnosti, niti u nekim tajnim grupama. Ide nam na ruku jačanje pokreta u Evropi protiv GMO, naveo je Golubović, uz napomenu da su neke zemlje, kao što je Mađarska, i ustavom zabranile kultivisanje tog semena.

Prema njegovim rečima, EU ne traži da Srbija po svaku cenu bilo šta prihvati i takve su tvrdnje u našoj javnosti preuveličane i neargumentovane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com