Srbija prva u regionu usvojila plan o smanjenju emisije štetnih gasova

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je Srbija spremna da pruži doprinos globalnoj borbi u smanjenju rizika od klimatskih promena.

snezana

Bogosavljević-Bošković je na ECRAN konferenciji o klimatskim promenama na visokom nivou, koja je održana u saradnji Evropske unije i Srbije, navela da je naša zemlja iz tog razloga usvojila nacionalni plan u skladu sa kojim do 2030. godine dobrovoljno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte treba da iznosi 9,8 odsto u odnosu na emisije iz 1990. godine.

Ona je dodala da je za taj plan, odnosno nacionalno utvrđeni doprinos smanjenju emisije gasova, dobijena saglasnost svih relevantnih institucija.

Prema njenim rečima, Srbija je prva zemlja u regionu koja je dala dobrovoljne projekcije smanjenja gasova i takvim pristupom je želela da pruži doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena, koje imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi, ali i na privredu i ostale segmente.

Iako je Srbija zemlja u razvoju i nema velike emisije štetnih gasova, želeli smo da damo doprinos predstojećoj konferenciji UN o promeni klime u Parizu, koja će, nadamo se, biti uspešna i očekujemo da će na njoj biti postignut dogovor, istakla je ministar.

Bogosavljević Bošković je navela da se Srbija već suočava sa posledicama promene klime, i dodala da prve procene pokazuju da ukupne materijalne štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima od 2000. godine iznose više od pet milijardi evra, pri čemu je preko 70 odsto gubitaka i šteta povezano sa sušom i visokim temperaturama.

Samo poplave u prošloj godini proizvele su štetu koja se procenjuje na više od 1,7 milijardi evra, a ugrozile su živote, zdravlje, imovinu i više od 1,6 miliona stanovnika, podsetila je ona.

To su, kako je ukazala, samo neki od razloga posvećenosti Srbije globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Potpredsednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič istakao je da je važno da se radi na prevenciji, kao i da se doprinos tome pruži zajedničkim angažovanjem.

On je izrazio nadu da će predstojeća konferencija u Parizu biti uspešna i da će doći do globalnog dogovora, uz podsećanje na to da je EU globalni lider u borbi za smanjenje klimatskih promena, a da je Srbija jedina od zemalja u regionu izašla sa konkretnim dobrovoljnim brojkama za smanjenje emisije gasova.

To je važan signal i dobar primer drugim zemljama u regionu, ali i za stanovništvo, jer se na taj način pokazuje dalji pravac, a to je okretanje ka zelenoj ekonomiji, zaključio je Šefčovič.

ECRAN projekat je regionalni projekat koji finansira Evropska komisija, a namenjen je zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Projekat ima za cilj podizanje znanja i jačanje kapaciteta zainteresovanih strana u ovim zemljama u vezi sa zakonodavstvom EU u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Na konferenciji su predstavljeni Nameravani nacionalno određeni doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte Republike Srbije, čime je naša zemlja prva država regiona koja je ispunila ovu obavezu prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com