Srbija sve privlačnija za strane investicije

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u ovom trenutku vode pregovori sa 49 značajnih investitora i da će, ukoliko se oni uspešno završe, to značiti novih 28.000 radnih mesta, koja će biti otvorena, pre svega, u siromašnijim delovima naše zemlje.

Aleksandar Vučić

Vučić je, na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da će do kraja godine biti uloženo pet milijardi dinara u obnovu 500 javnih objekata, bolnica, škola i domova zdravlja, uz najavu da će lično obići sve te objekte.

On je ukazao na to da su nemačka Komercijalna banka i Rajfajzen banka preporučile kupovinu srpskih obveznica, što znači da je naša država prevazišla Poljsku, Mađarsku i Hrvatsku u onome što radi na kontroli javnih finansija.

To bi značilo da će neke od tih zemalja izgubiti milijarde u evropskim fondovima, i s druge strane, preporuka za kupovinu srpskih obveznica predstavlja poverenje u srpski finansijski sistem, objasnio je premijer.

Vučić je podvukao da će nakon mnogo godina uskoro moći da saopšti veoma dobru vest za Srbiju, a to je potvrda da se povećava kreditni rejting naše zemlje.

On je izrazio uverenje da će ta velika vest za građane Srbije biti potvrđena od svih važnih svetskih kreditnih agencija.

Nova vlada će možda imati jedno ministarstvo manje, naglasio je premijer, uz napomenu da će razgovore o tome započeti tek kada završi plan i program svog budućeg kabineta, za šta mu je, kako je dodao, potrebno još desetak dana.

On je uputio apel građanima, ali pre svega političkim akterima u Republici Srpskoj (RS), da sačuvaju mir i klone se bilo kakvih sukoba, s obzirom na to da su bezbednosne službe Srbije došle do podataka o mogućim neredima u Banjaluci tokom najavljenog protesta u subotu, 14. maja.

Bilo bi opasno da politički protesti u Banjaluci prerastu u nešto drugo, što mogu da izazovu grupe na koje državne strukture nemaju uticaj, rekao je Vučić.

Premijer je uputio apel svim predstavnicima političkog života u Republici Srpskoj da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost RS, da dobro razumeju da bi bilo kakvim nemirima i fizičkim obračunima i sukobima bio doveden u pitanje opstanak RS, a Srbija bi bila dovedena u tešku situaciju.

On je rekao da je juče, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, obavio razgovore sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Mladenom Ivanićem.

Vučić je naglasio da Srbija želi punu stabilnost Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Kada je reč o informaciji koja se pojavila u medijima o navodnom prisluškivanju zaštitnika građana Saše Jankovića, premijer je naglasio da ta informacija apsolutno nije tačna, uz napomenu da će, ukoliko neko dostavi dokaze da je prisluškivan razgovor Jankovića i šefa gradske policije Veselina Milića, kompletne bezbednosne strukture biti smenjene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com