Srbija u 2013. platila skoro milijardu dinara zbog nepovlačenja kredita

Provizija zbog kašnjenje u povlačenju ugovorenih kredita za koje su date državne garancije srbije, iznosila je oko 906 miliona dinara u 2013. godini, objavila je u sredu Državna revizorska institucija (DRI) Srbije.

U izveštaju DRI o kontroli javnog duga navedeno je da je iz budžeta Srbije na ime provizije na nepovučena sredstva plaćeno oko 537,1 miliona, dok su direktni korisnici kredita platili 368,9 miliona dinara.

Državni revizori su utvrdil da je Uprava za javni dug mimo propisa sprovela javnu nabavku usluga pravnog savetnika u postupku prodaje državnih obveznica na medjunarodnom finansijskom tržištu u vrednosti 320.000 evra.

Uprava za javni dug je, kako je navela DRI, za 2013. godinu bez verodostojnih dokumenata iskazala obaveze Republike Srbije prema Narodnoj banci Srbije, u iznosu od 2,9 milijardi dinara.

Ti dugovi su, kako je objašnjeno, nasledjene obaveze Savezne Republike Jugoslavije prema Narodnoj banci Jugoslavije, po osnovu dugorčnih kredita od domaćih finansijskih institucija.

Javni dug Srbije u 2013. godini, po nalazu državnih revizora imao je udeo u bruto domaćem proizvodu (BDP) od 65,48 odsto, iako je Zakonom o budžetskom sistemu njegovo učešće u BDP ograničeno na 45 procenata.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com