Srbija uskoro dobija zakon o ulaganjima – najbolji u regionu

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić rekao je da će Srbija uskoro dobiti zakon o ulaganjima, najbolji u regionu, koji će omogućiti ozbiljan pristup velikim investitorima i izjednačiti strane i domaće ulagače.

sertić

Ministar je gostujući na RTS-u naglasio da će Srbija nakon konsultacija sa Svetskom bankom i MMF-om imati najbolji zakon u regionu koji će omogućiti pristup velikim i ozbiljnim investitorima.

Ne kažem da do sada nismo imali mogućnost da sa njima sarađujemo, ali su investitori uvek tražili neke dodatne garancije i dodatna pitanja za koja nismo bili zakonski opredeljeni, rekao je Sertić.

On je dodao da je Svetska banka pre nekoliko godina uradila veliko istraživanje, izabrala deset najboljih zakona i napravila uputstvo kako se prave zakoni o ulaganjima. To su uglavnom zakoni promotivnog karaktera ali su okrenuti onima koji žele da ostvare profit u određenim zemljama.

Mi smo se bazirali na tom radu i definisali naše okvire, definisali ozbiljnu strukturu koja do sada nije postojala i odgovornosti za nečinjenje u određenim postupcima, a sa druge strane operativno definisali novi način rada preko Razvojne agencije Srbije, rekao je Sertić.

Ministar je istakao da se gase dve postojeće agencije i smanjuje broj radnih mesta, a doći će novi mladi ljude sa znanjem jezika, tako da će Srbija imati potpuno drugačiju strukturu rada sa investitorima, kao i garancije koje država treba da da strancima i kompanijama koje investiraju ovde i otvaraju nova radna mesta.

Učinićemo sve da Srbija u narednih godinu dana bude potpuno drugačije investiciono okruženje, rekao je Sertić.

Govoreći o tome koje kompanije bi mogle doći u Srbiju, Sertić naglašava da to zavisi od nekoliko elemenata.

Pre svega zavisi od spremnosti lokalnih samouprava da ih podrže i upornosti da istraju do kraja kada krenu u razgovore sa nekom od kompanija. Mi im dajemo podršku ali je ta podrška ograničena na one mere koje kao republička Vlada možemo da realizujemo, rekao je Sertić.

Kako kaže, zakonom je definisana ozbiljna uloga lokalne samopuprave koja će preko određenih alata i mehanizama imati mogućnost da realizuje svoje poslove sa strancima.

Ministar dodaje da investicije zavise dosta od radne snage koja je raspoređena u Srbiji, što je definisano iz nekog prethodnog perioda. Na jugu Srbije je više tekstilna i metalo-prerađivačka industrija, u Šumadiji – autoindustrija, u Vojvodini – precizna mehanika.

Govoreći o subencijama radnih mesta, Seretić navodi da je 6,5 milijardi dinara opredeljeno ove godine za podsticaje investitorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com