Srpska preduzeća na udaru internet prevaranata

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije upozorila je danas na sve veći broj internet prevara na štetu privrednih subjekata iz naše zemlje.

internet

U saopštenju se objašnjava da izvršioci presreću elektronske poruke koje privredni subjekti sa područja Srbije razmenjuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a zatim otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu, sa promenjenim slovnim ili brojčanim karakterima.

Oni se, potom, predstavljaju kao zaposleni u stranoj kompaniji sa kojom pravni subjekti iz naše države već imaju poslovnu saradnju i ugovaraju poslove.

Nakon ugovaranja, oni šalju lažne profakture za uplatu, sa promenjenim instrukcijama za plaćanje.

Do sada je utvrđeno da je na ovaj način na desetine srpskih preduzeća oštećeno za više od 1.000.000 evra, a najugroženija su mala i srednja preduzeća.

MUP je uputio apel predstavnicima privrednih subjekata da prilikom transakcija obrate pažnju na to da li je došlo do iznenadnih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za plaćanje, kao i da provere ispravnost izmenjenih podataka.

Policija, kroz intenzivnu međunarodnu policijsku saradnju, radi na prikupljanju relevantnih dokaza i identifikovanju počinilaca ovih krivičnih dela, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com