Stanarina u državnim domovima za stare od 20 do 40 hiljada

Prema podacima koje su Ekonomske Vesti dobile od Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja cene smeštaja u državnim domovima za stare kreću se od 20 do 40 hiljada dinara, u zavisnosti od utvrđenog potrebnog stepena podrške korisnika i strukture spavaonice.

Hrana se priprema u kuhinjama u okviru ustanova, a snabdevanje namirnicama se vrši u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U Ministstvu tvrde da smeštaj u državnim domovima za stare nije privilegija i da smeštajni kapacitet u većem delu odgovara potrebama za smeštaj korisnika.

U manjim sredinama domovi za stare imaju i višak kapaciteta, dok u većim gradskim centrima postoji veće interesovanja za smeštaj, pa se povremeno događa da se na mesto čeka neko vreme. Zato je u većim gradskim centrima izraženiji razvoj privatnog sektora, navodi se u dopisu Ministastva.

Iz istog izvora saznajemo da je tokom 2013. i 2014. godine realizovano je 47 inspekcijskih nadzora u državnim domovima. Inspekcija socijalne zaštite i u ovoj godini nastavlja kontrolu državnih i privatnih domova, kao i drugih ustanova socijalne zaštite. Primera radi, tokom 2014. godine realizovano je 102 nadzora u privatnim domovima za stare.

Zakon o socijalnoj zaštiti je ustanovama za smeštaj starih lica dao mogućnost da do maja 2016. godine usaglase poslovanje sa uslovima i standardima propisanim novim pravilnikom.

A, u Ministarstvu tvrde da novi pravilnik zahteva veći standard i kvalitet usluge po pitanju lokacije, prostora, opreme, organizacije, kao i stručnosti i broja angažovanog osoblja, zatim i procene, planiranja aktivnosti vezanih za pružanje konkretne usluge.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com