Šutanovac: Strane banke ne žele da finansiraju proizvodnju vojne opreme

Srbiji je potrebna banka koja će pratiti razvoj odbrambene industrije, koja je jedna izuzetno perspektivna izvozna grana, a poznato je da strane banke na tržištu Srbije ne žele da kreditiraju poslove koji se tiču proizvodnje vojne opreme, rekao je za portal Ekonomske Vesti Dragan Šutanovac u vezi sa najavom da će Srpska banka postati banka za kreditiranje odbrambene industrije.

„Sama činjenica da su fabrike (vojne opreme prim.aut) same po sebi nelikvidne ukazuje na to da koliko fabrike nemaju sredstava i materijala za proizvodnju, ukratko biće problema za proizvodnju. Mislim da je potpuno nekorektno izdvajati ozbiljne subvencije za neka druga preduzeća koja niti jesu, niti mogu biti profitabilna, a u isto vreme očekivati da će fabrike koje su bile porušene 1999. godine moći da servisiraju sve obaveze. Država mora konačno da uradi ono što nije uradila u poslednjih 15 godina, a to je da objektivno sagleda šta se desilo 1999. godine i to kako su te fabrike, koje su bile perspektivne, postradale“, kaže bivši ministar odbrane u Vladi Srbije.

On dodaje da ugovori koji su obezbeđeni od 2008. do 2010. godine jasno pokazuju da odbrambena industrija u Srbiji ima proizvode za koje postoje kupci.

„Država treba da nađe načine da izvrši ne samo reprograme, već i da promeni vlasničku strukturu, da dozvoli da se određeni procenat učešća u vlasništvu proda… Pitanje na koji način se može pomoći tim fabrikama treba uputiti i ministru odbrane, i ministru finansija, ali i ministru privrede. Ja ne mislim na subvencije, mislim da naša odbrambena industrija ima kapacitet da robu izvozi i bez klasičnih subvencija, ali da im je neophodna pomoć u samom startu to je definitivno i to treba uraditi što pre“, objašnjava Šutanovac.

Kada je Srpska banka u pitanju on smatra da država takođe mora da nađe način da i njoj pomogne, ali da ovo što se trenutno radi „ukazuje na to da se Srpska banka loše vodila i da je stvorila ozbiljne probleme na bankarskom tržištu“.

„Način na koji se sada sanira problem Srpske banke i sa sredstvima kojih nema u budžetu, koliko sam ja video, može da se napravi još veći problem i za banku i za odbrambenu industriju“, zaključuje Dragan Šutanovac.

Podsetimo, Srpska banka je trenutno u procesu svojevrsne likvidacije. Banka je saopštila da će do kraja januara zatvoriti sve svoje ekspoziture, osim one u Savskoj ulici, gde će nastaviti rad sa klijentima koji ne mogu odmah da otplate svoje obaveze, imaju kredite ili oročenu štednju.

Srpska banka je inače nastala iz Vojnog servisa Narodne banke Jugolsavije, tako da je za njih ova, kako je sami nazivaju, promena poslovne politike zapravo vraćanje korenima.

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com