Sutra otvaranje graničnog prelaza Horgoš?

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarali su danas sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o problemu migranata i načinu rešavanja aktuelne migrantske krize.

Dačić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka u Palati Srbija, najavio da će ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske sutra sagledati da li su se stvorili uslovi za otvaranja graničnog prelaza Horgoš za saobraćaj.

On je istakao da je to prvi konkretan potez dveju zemalja ka normalizaciji situacije oko izbegličke krize.

Prvi potpredsednik Vlade je ocenio da bi na sastanak predsednika država i vlada EU, koji će se održati 23. septembra u Briselu, trebalo da bude pozvan i premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijeri drugih zemalja u okruženju, zbog izbegličke krize.

Evropska unija je doživela poraz u migrantskoj krizi jer ne postoji jedinstvena politika prema njoj, ukazao je on i podsetio na to da je kroz Srbiju od početka godine prošlo približno 150.000 registrovanih migranata.

Stefanović je istakao da je iznenađen time da Hrvatska nije bila spremna za migrantsku krizu, budući da je godinu dana posmatrala događanja u komšiluku.

On je najavio da će srpske vlasti pokušati sa hrvatskim da rade na uspostavljanju normalne dinamike na autoputu i graničnim prelazima.

Sijarto je naveo da je Mađarska počela da gradi bezbednosnu prepreku duž granice sa Hrvatskom kako bi sprečila ilegalne ulaske na njenu teritoriju, navodeći da se ograda postavlja u dužini od 40 kilometara u predelu pograničnog mesta Beremen.

On je uputio kritike na račun Hrvatske što izbeglice, umesto da ih zbrinjava, bez registracije, autobusima prevozi na mađarsku granicu, uz opravdanje da je to dogovoreno sa mađarskom policijom.

Nikad nismo sklopili takav sporazum, saopštio je Sijarto i objasnio da ograda na granici sa Srbijom nema nikakve veze sa Srbijom, već da je Mađarska na to bila primorana kako bi zaustavila ilegalne prelaske granica.

Mađarskoj je žao što su pre nekoliko dana na granici sa Srbijom, prilikom sukoba mađarske policije sa migrantima, povređeni srpski novinari, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje.

On je naglasio da je do toga došlo zbog grupe agresivnih migranta koji su napali mađarske policajce, pri čemu je povređeno 14 pripadnika bezbednosnih snaga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com