Svetska banka: Tender je obavljen u skladu sa propisima

Tender za ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“ sproveden je u skladu sa važećim propisima i praksom, rekla je za RTS Vesna Kostić iz Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

„Moje kolege su pogledale sve odluke, sve procedure i utvrdile su da je sve urađeno u skladu sa srpskim propisima“, rekla je Kostićeva.

„Ispumpavanje vode iz ‘Tamnave Zapadno polje’ finansira se iz kredita Svetske banke. Kad god i gde god – što bi Bajaga rekao, od Aljaske do Australije – Svetska banka finansira projekte te vrednosti obavezno je raspisivanje tendera“, kazala je Kostićeva.

Ipak, ističe Kostićeva, u ovom slučaju tip tendera bio je prilagođen vanrednim okolnostima.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je da je Elektroprivreda Srbije posao dodelila konzorcijumu bez iskustva, čime je dodatno uvećala cenu celog posla.

A, premijer Srbije Aleksandar Vučić negirao je optužbe i optužio ambasadora Evropske unije Majkla Devenporta da plaća novinarima BIRN-a da pišu protiv Vlade, što je demantovala glasnogovornica EU Maja Kocijančić.

Vučić je uzvratio da je bilo pritisaka da se Vlada natera da da posao jednoj Zapadnoj kompaniji čija je ponuda bila za 23 miliona evra skuplja.

A, sa tekstom BIRN-a nije se složio ni ministar energetike Aleksandar Antić.

Projekat ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“ vredan je 15 miliona evra.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com