Tanasijević: U privatizaciji Brezovice biće ispoštovan interes Srba

Ukoliko bilo šta bude išlo mimo onoga što je zahtevala lokalna samouprava u procesu davanja Ski-centra Brezovica u koncesiju gradonačelnik Opštine Štrpce će staviti veto i zaustaviti ceo proces, rekao je za portal Ekonomske Vesti Ivica Tanasijević, savetnik gradonačelnika Bratislava Nikolića.

„Gradonačelnik je na vanrednoj sednici informisao odbornike, prisutne medije i građane gde se stiglo sa tim procesom. Tačno je da će se danas potpisati ugovor. Potpisaće ga Odeljenje za nabavku sa francuskim konzorcijumom. Ono što je danas rečeno je to da su Opština Štrpce i gradonačelnik zauzeli jedan stav da će se o daljim koracima o koncesiji Brezovice diskutovati na skupštini i da će se sve bitnije odluke razmatrati na skupštini. Ovo nije konačno davanje saglasnosti konzorcijumu. Konzorcijum ima rok od šest meseci da dostavi svoj master plan, kako oni vide Brezovicu, kako će ulagati, i ono što je najbitnije moraju da dostave bankovne garancije“, rekao je Tanasijević.

On je dodao da je na među-ministarskoj radnoj grupi za razvoj Brezovice dogovoreno da gradonačelnik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić zadrži prava veta u procesu privatizacije Ski-centra Brezovica.

„To garantuje opštini i građanima opštine da ceo proces ide onako kako lokalna samouprava želi“, rekao je Tanasijević i dodao da je Opština Štrpce imala tri glavna uslova u ovim pregovorima: „Prvi uslov Opštine Štrpce, i to je gradonačelnik jasno stavio do znanja, je da ne bude eksproprijacije privatnog zemljišta. To je, kako smo i saznali i dobili garancije isključeno iz ovog procesa. Pod broj dva je da postojeći radnici Inexa ostvare to svoje pravo koje se stiče u procesu koncesije, odnosno da budu obeštećeni. Treće što je zahtevano je da vlasnici privatnih objekata na samom Ski-centru Brezovica takođe budu obeštećeni“.

Tanasijević je za portal Ekonomske Vesti potvrdio da se lokalna samouprava konsultovala sa zvaničnim Beogradom po ovom pitanju.

„Bilo je konsultacija i sa Beogradom, i ono što je najbitnije ispoštovaće se interes zajednice. U trouglu Beograd – Priština – interes zajednice uvek će na prvom mestu biti interes zajednice“, istakao je Ivica Tanasijević.

Kada je u pitanju samo davanje Ski-centra Brezovica u koncesiju, odnosno prvi koraci francuskog konzorcijuma koji je zainteresovan za ovaj posao, Tanasijević otkriva da će se u prvoj fazi sve raditi na postojećoj lokaciji Ski-centra Brezovica.

„U prve tri godine se planira ulaganje od 165 mil evra, s tim što je koncesionar dužan da da bankovne garancije i da stavi depozit. To znači da ukoliko se bilo koja stavka ili član iz ugovora ne poštuje među-ministarska radna grupa ima pravo da zadrži taj depozit, što na neki način i pokazuje ozbiljnost koncesionara. U prve tri godine će biti uloženo oko 70 miliona miliona u ski-staze, žičare i drugu skijašku infrastrukturu, dok će preostali novac biti uložen u ostale kapacitete“, zaključio je savetnik gradonačelnika Opštine Štrpce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com