Tek 31 odsto žena u Srbiji ima plaćen posao

Svaka treća žena u Srbiji ima plaćen posao, pokazalo je najnovije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

U plaćenom poslu žene su u proseku dnevno provodile dva sata i devet minuta, a na aktivnosti u vezi sa plaćenim poslom trošile su po šest sati i 55 minuta.

S druge strane, muškarci, kojih 47 odsto ima plaćeni posao, na poslu su provodili u proseku tri sata i 47 minuta, dok im je na „poslovne aktivnosti“ odlazilo po osam sati dnevno.

„Istraživanje je, nažalost, potvrdilo stereotipe koji važe na ovim prostorima. Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, i kojoj generaciji pripadaju, žene dvostruko više vremena rade na neplaćenim poslovima u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima u odnosu na muškarce“, ističe se u objašnjenju istraživanja RZS-a.

Kada je spavanje u pitanju, tu su žene za malo „bolje“ od muškaraca. One su dnevno spavaju 11 sati i 13 minuta, dok oni u snu provode 11 sati i 5 minuta.

Treba imati u vidu da je ovo istraživanje sprovedeno u periodu od 15. februara 2010. do kraja februara 2011. godine i to tako što su ispitanici svojim rečima u dnevnik upisivali svoje aktivnosti.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com