U banjama manje turista

Turizmu Srbije ove godine vremenske prilike nikako nisu išle na ruku, pa ni banjama u kojima je broj turista za prvih osam meseci bio za 5,3 odsto manji nego u istom periodu prošle godine. Domaći gosti su i inače dominantni u banjskom turizmu, pa je oštrom padu njihovog broja (8 odsto) verovatno doprinela i ekonomska kriza kao i stalne najave nove rigorozne štednje i bolnih rezova.

Sem što su u banje zalazili redje, domaći gosti su u njima boravili i kraće nego prošle godine, pa je broj noćenja u banjskim mestima Srbije,prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, smanjen za 11 odsto.

Ova nepovoljna turistička kretanja nisu mimoišla ni dve najposećenije banje u Srbiji, ubedljivog lidera banjskog turizma Vrnjačku Banju i drugoplasiranu Sokobanju. Od ukupnog broja od 276.396 banjskih turista u Vrnjačkoj Banji je boravilo 110.073 a u Soko Banji 32.226. Broj turista u Vrnjačkoj Banji ove godine je za 4,5 odsto manji nego prošle, a u Soko Banji za čak 17,7 odsto.

Najveći pad broja turista , preko 30 odsto, imale su Banja Koviljača, Banja Rusanda i ubedljivo najveći Mataruška Banja (38,1 odsto).

Opštem trendu je ipak izbeglo nekoliko banja u Srbiji u kojima je broj turista i rastao: Banja Kanjiža (plus 11 odsto), Niška Banja i Banja Palić (po 10 odsto), Selters banja (oko 9 odsto) i Bukovička Banja (7,8 odsto). Broj noćenja turista najviše je povećan u Niškoj Banji (17 odsto), Banji Junaković (16 odsto), zatim Banji Palić (8 odsto), Lukovskoj Banji (5,5 odsto),Bukovičkoj Banji (2 odsto) i Banji Kanjiža (0,7 odsto).

Od ukupnog broja banjskih gostiju 44.375 su bili stranci i njihov broj je povećan za 14 odsto.

Da podsetimo Vlada Srbije ponovo namerava da se upusti u pokušaj privatizacije banjskih lečilišta. Većina banjskih rehabilitacionih centara je u sporu, u kome svoje vlasništvo u njima dokazuje ili je već dokazao Fond penzijsko-invalidskog osiguranja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com