U EPS-u 10.000 višak

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je danas da je u EPS-u višak između pet i 10.000 zaposlenih, ali da mu nije poznato da li će biti otpuštanja, prenosi Tanjug.

Vučković je na konferenciji za novinare rekao i da bi otpremnine koje se budu isplaćivale viškovima zaposlenih u EPS-u trebalo da iznose 200 evra po godini staža, a ne 800 evra, što bi bio slučaj kada bi EPS isplaćivao otpremine prema svojoj prosečnoj zaradi.

Vučković je rekao da još uvek nije poznato da li plan finansijskog restrukturiranja EPS-a podrazumeva i otpuštanja.

To preduzeće, kako je istakao, ima dug od milijardu evra koji za sada ne opterećuje javne finansije, jer ga EPS servirisa, ali je ukazao da je pitanje da li će to biti u stanju da čini u budućnosti ukoliko se ovo preduzeće ne reformiše.

Vučković je rekao da situaciju dodatno otežava to što će se najveći deo prihoda po osnovu poskupljenja struje preliti u budžet kroz akcizu, a manji deo će otići EPS-u.

Govoreći o stanju u državnim preduzećima, on je rekao da postoje prvi nagoveštaji unapređenja njihovog poslovanja, jer je usvojen program finansijkog restrukturiranja EPS-a, oformljena Radna grupa za rešavanje problema Hemijskog kompleksa, za Železnicu postoji program podele preduzeća na četiri manja dela….

On je ipak rekao da državna preduzeća i dalje mnogo koštaju, tačnije da su izdaci za njih u ovoj godini dva odsto BDP-a ili 700 miliona evra. To su, kako je precizirao, troškovi njihovog lošeg poslovanja, za aktivirane garancije i subvencije koje ne mogu da se izbegnu.

Vučković je podsetio da su u 2014. godini ukupni izdaci za državna preduzeća iznosili tri odsto BDP-a ili milijardu evra.

Govoreći o stanju u JP „Srbijagas“, on je rekao da u ovoj godini „sva preduzeća u državnom vlasništvu plaćaju svoj gas, što nije bio slučaj do sada“.

Međutim, kako je ukazao, razlog za to je što su neka od tih preduzeća u decembru dobila državnu subenciju pa je to samo trenutna tržišna okolnost.

Vučković je istakao i da je u Železnicama Srbije, gde je zaposleno oko 17.000 ljudi, najmanje trećina višak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com