Uhapšeno šest osoba zbog zloupotreba u preduzeću „FAD“

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici policije, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili šest osoba zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i poreske utaje, čime je oštećeno PD „FAD“ iz Gornjeg Milanovca za približno 18 miliona evra.

fad

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Čačku uhapšen je D. B. (1968), koji je jedan od vlasnika preduzeća „FAD“, kao i odgovorna lica u ovom preduzeću D. R. (1963) i G. M. (1969), koji su i članovi Upravnog odbora u ovom privrednom društvu.

Takođe, uhapšen je i član Upravnog odbora „FAD-a“ M. K. (1974), odgovorno lice „Žitoprodukta“ i član Upravnog odbora „FAD-a“ P. P. (1968) i odgovorno lice preduzeća „Nautika“ i „Toza Marković“ S. J. (1970).

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni od 2006. do 2012.godine, u dogovoru sa D. B., zaduživali „FAD“ kod poslovnih banaka, ugovarajući komercijalne kredite pod tržišnim uslovima.

Sumnja se da su novac obezbeđen iz kredita banaka, odmah po prispeću na tekuće račune „FAD-a“, transferisali firmama u kojima je D. B. ima većinsko vlasništvo i neposrednu ili posrednu kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene.

Nakon toga, preduzeće „FAD“ je snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost.

Na taj način osumnjičeni su ovom privrednom društvu naneli štetu od 1.842.771.794,14 dinara, a povezanim pravnim licima pod direktnom ili indirektnom kontrolom osumnjičenog D. B. pribavljena je protivpravna imovinska korist u tom iznosu.

Namernim netačnim evidentiranjem poslovnih promena i podnošenjem poreskih prijava sa netačnim sadržajem, u kojima su svesno umanjivali prihode pravnog lica, neevidentiranjem korekcije prihoda po osnovu kamata na date pozajmice-kredite povezanim pravnim licima pod kontrolom D. B., osumnjičeni su izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica u „FAD-u“ i time oštetili budžet Srbije za 54.416.174 dinara.

Protiv osumnjičenih D. B., S. J., P. P. i M. K. vodi se predistražni postupak pred Višim sudom u Zrenjaninu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i poreska utaja.

Postoji osnovana sumnja da su, u periodu od 2006. do 2013. godine, zaduživanjem kod poslovnih banaka i pozajmicama koje nisu vraćene, Privrednom društvu „Toza Marković“ AD Kikinda naneli štetu u ukupnom iznosu od 2.852.010.777 dinara.

Na ovaj način su, takođe, povezanim pravnim licima pod direktnom ili indirektnom kontrolom D. B. pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.375.000.000 dinara.

Policija intenzivno traga za još jednom osobom, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com