Ukupan deficit manji zbog ušteda Vlade Srbije

Ukupan deficit Srbije u 2014. godini mogao bi iznositi oko 290 milijardi dinara ili 7,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uglavnom zbog većih ušteda na nivou Republike, objavio je u ponedeljak Fiskalni savet.

Kako se navodi u izveštaju za oktobar, prethodne procene Fiskalnog saveta ukazivale su da bi deficit opšte države, koja ukjučuje budžete Republike i lokalnih samouprava, u ovoj godini mogao iznositi oko 300 milijardi dinara.

Razlog za novu nižu procenu ovogodišnjeg fiskalnog deficita, prema Fiskalnom savetu je nastavak sporijeg izvršenja javnih investicija i rashoda za robu i usluge na nivou Republike, koje ukazuje da bi uštede mogle biti i veće od prethodno procenjenih i iznositi oko 20 milijardi dinara.

„Na taj način bi manjak u republičkoj kasi, umesto rebalansom predvidjene 224 milijardi dinara, iznosio oko 205 milijardi dinara“, navodi se u mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta za oktobar.

Kako se ističe, ostali nivoi vlasti opšte države zbirno su zabeležili suficit u prvih deset meseci, ali imajući u vidu da njihovi rashodi uobičajeno snažno rastu krajem godine, na kraju godine mogli bi ipak ostvariti deficit od pet do deset milijardi dinara.

„Uključivanjem oko 60 milijardi dinara rashoda ispod crte za pokrivanje gubitaka javnih preduzeća i sanaciju državnih banaka, kao i procenjenih 20 milijardi dinara rashoda koji se finansiraju iz projektnih zajmova, predvidjamo da bi ukupni deficit opšte države u 2014. godini mogao biti oko 290 milijardi dinara“, procenio je Fiskalni savet.

Prema tom telu, deficit opšte države od svega dve milijarde dinara u oktobru posledica je privremenog pozitivnog fiskalnog rezultata na nivou Republike, uz blagi deficit ostalih nivoa vlasti.

„Oktobarski konsolidovani deficit od dve milijarde dinara znatno je niži od mesečnog proseka u 2014. koji iznosi oko 15 milijardi dinara. Nizak deficit opšte države rezultat je ostvarenog suficita republičkog budžeta od oko 270 miliona dinara i umerenog deficita ostalih nivoa vlasti, od nešto preko dve milijarde dinara“, navodi se u izveštaju za oktobar.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com