Unapređenje prijateljskih odnosa Srbije i Irana u svim oblastima

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se prvog dana posete Iranu sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Muhamedom Džavadom Zarifom, kojem je čestitao na postignutom Sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

ivica

Dačić je tom prilikom izrazio želju za unapređenjem prijateljskih odnosa Srbije i Irana u svim oblastima.

U tom smislu, dvojica ministara su izrazili interes za intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i organizaciju političkih konsultacija na nivou pomoćnika ministra.

Pored toga, dve strane su podelile spremnost za sveobuhvatne konsultacije na bilateralnom i multilateralnom planu.

Konstatovano je da ima potencijala za dalje unapređenje ekonomske saradnje, pri čemu je razmatrana mogućnost organizacije biznis foruma koji bi doprineo razvoju bilateralne saradnje.

U septembru će Srbiju posetiti ekonomska delegacija iz Irana, a iskazana je spremnost za rešavanje jedinog otvorenog pitanja u odnosima dveju zemalja, a to je dug Jugoimport SDPR-a.

Dačić je u razgovoru preneo zahvalnost na principijelnoj poziciji Irana kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Iranska strana je istakla da njihovo postavljanje u odnosu na Kosovo i Metohiju predstavlja jedan od osnovnih principa u spoljnoj politici Irana, a to je racionalno postupanje na osnovu međunarodnog prava.

Takođe, u razgovoru je bilo reči i o energetskoj bezbednosti, kao i o pitanju ljudskih prava.

Dvojica ministara su postigla saglasnost o tome da bi trebalo ići u pravcu potpune vizne liberalizacije za državljane Srbije i Irana.

Dačić će održati sastanke i sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i predsednikom Konsultativne skupštine Irana Alijem Laridžanijem.

Takođe, delegacija Srbije će se sastati i sa političkim savetnikom Vrhovnog lidera Iranske islamske revolucije Alija Hamneija Ali Akbar Velajatijem, kao i sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Muhamedom Rezom Nematzadehom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com