UNS: Mediji najzad u rukama zaposlenih

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravilo je odluku Skupštine Srbije da usvoji autentično tumačenje Zakona o javnom informisanju i medijima kojim će, tvrdi UNS, posle pet meseci opstrukcije od strane Agencije za privatizaciju biti omogućen prenos kapitala bez naknade zaposlenima u medijima.

UNS

UNS ističe da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da kapital neprodatih medija, kao i medija za koje nije raspisan poziv za prodaju, pripada zaposlenima i bivšim zaposlenima koji na to imaju pravo.

Međutim, prvim rešenjem od 4. septembra, Agencija za privatizaciju je to pravo najpre suspendovala RTV Vranje, nakon čega je zaustavljen prenos kapitala bez naknade za sve medije koji nisu dobili kupca, navodi se u saopštenju.

UNS poziva Ministarstvo privrede da u najkraćem roku donese rešenja o prenosu kapitala bez naknade za sve neprodate medije, a novinare i medijske radnike koji imaju pravo na upis besplatnih akcija (udela) da iskoriste svoje pravo da postanu vlasnici medija u kojima su zaposleni ili u kojima su radili.

Po evidenciji UNS-a na kapital medija bez naknade imaju pravo zaposleni i bivši zaposleni u RTV Vranje, RTV Bor, RTV Preševo, RTV Bujanovac, RTV Trstenik, Radio Subotici, Radio Odžacima, Radio Zrenjaninu, RTV Bačka Palanka, Dnevniku AD, „Reči radnika“ iz Aleksinca, Radio Bačkoj iz Bača, „Našem glasu“ iz Smedereva i RTV Bačka Palanka. Pravo na prenos kapitala bez naknade imali bi i zaposnleni i bivši zaposleni u Tanjugu ukoliko bi Vlada poništila odluku o gašenju ove novinske agencije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com