UNS: Vučić i Tasovac da od činovnika odbrane Zakon o javnom informisanju i medijima

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva premijera Aleksandra Vučića i ministra kulture Ivana Tasovca da odbrane Zakon o javnom informisanju i medijima koji se našao na udaru Agencije za privatizaciju. Ta agencija je pre dva dana suspendovala odredbe medijskog zakona o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima. Na taj način Agencija je novinarima i medijskim radnicima oduzela pravo na vlasništvo koje im pripada.

koalicija

UNS očekuje da premijer i ministar kulture zaštite rezultat petogodišnjeg napornog rada na medijskoj reformi utemeljenoj na evropskim vrednostima. Sav taj rad obesmišljen je potezom birokrata iz Agencije za privatizaciju. Nisu valjda činovnici Agencije za privatizaciju ti koji u Srbiji mogu da donesu odluku da Zakon o javnom informisanju i medijima ne važi u procesu privatizacije i izlaska države iz vlasništva medija. Podsećamo da je medijski zakon zbog tog postupka i donošen, navodi se u saopštenju UNS-a.

Za slobodu medija nije dovoljno doneti zakon, on se mora i dosledno primenjivati. Tražimo da Vlada Srbije ne dozvoli da cela medijska reforma padne zbog samovolje birokrata koji su potpisali rešenje kojim se novinarima u Vranju oduzimaju zakonom zajamčena prava.

UNS traži i od evropskih i drugih međunarodnih ustanova, na čelu sa Evropskom unijom i OEBS-om, da zaštite zakon na čijem su donošenju insistirale i oko čijeg su se usvajanja itekako pitale.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je zahtev Agenciji za privatizaciju da bez odlaganja preispita svoju odluku o privatizaciji Javnog preduzeća RTV Vranje, koju smatra neutemeljenom i pravno neodrživom.

Agencija za privatizaciju je odgovorila Ministarstvu da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com