Uskoro rešenja za sedam preduzeća u restrukturiranju

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je država nadomak rešenja za sedam od 17 preduzeća u restrukturiranju, i naglasio da je u ovoj godini rešen veliki broj nasleđenih problema nastalih u procesu privatizacije.

Sertić

Sertić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je, kada je reč o privatizaciji, ova godina bila započeta sa više od 500 nerešenih slučajeva preduzeća u restrukturiranju, a završava se sa deset.

Blizu smo rešenja za sedam od 17 preduzeća. To su Fabrika auto-maziva iz Kruševca, tri pogona fabrike Prva petoletka iz Trstenika, koje preuzimaju radnici, a zatim i Prva iskra Barič, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, Zastava grupa ide u stečaj i do Nove godine se objavljuje javni poziv za Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB).

On je naveo i da će od sedam preduzeća dva otići u stečaj – Prva iskra i Zastava grupa, u svojim određenim delovima.

Zakon o javnim preduzećima, kako je dodao, neće biti usvojen na Vladi do Nove godine.

Tim zakonom biće uvedena stroža kontrola i moraju se imati standardi i okviri u kojima se radi. Najveća javna preduzeća smo u saradnji sa MMF-om uspeli da reformišemo, a sa ovim zakonom ćemo obuhvatiti i javna preduzeća na lokalu, ukazao je Sertić.

On je istakao i da je za građane veoma važno da RTV i RTS imaju stabilan izvor finansiranja, i dodao da će se taksa od 150 dinara naplaćivati preko računa za električnu energiju.

Prema njegovim rečima, polovina ili veći deo finansiranja RTV i RTS ići će preko budžeta, a drugi deo kroz taksu od 150 dinara.

Ministar je rekao da Srbija godinu završava sa impresivnim rezultatima na mnogim poljima.

Otvorili smo 27 kilometara autoputa od Vranja do Vladičinog Hana, sledeće nedelje otvaramo 23 kilometara ka Pirotu, počela je izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, čime Vlada pokazuje koliko su joj svi građani važni, naglasio je Sertić.

On je ukazao na to da je smanjena siva ekonomija, kao i da je ove godine ugovoreno oko 18.000 radnih mesta, uz povećanje investicija od 25 odsto.

Pored toga, kako je dodao, nastavljaju se pregovori sa kineskom kompanijom oko „Železare Smederevo“.

U januaru ćemo najverovatnije imati obostrane posete i možemo očekivati, realno u februaru, objavu tendera, dodao je Sertić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com