Usvajanje zakona o konverziji početkom jula

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da bi zakon o konverziji trebalo da bude usvojen početkom jula u Skupštini, i dodala da u Srbiji konverziji podleže 5.500 hektara građevinskog zemljišta.

mihajlović

Mihajlović je na poslovnom ručku sa članovima Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) rekla da je Vlada Nacrt zakona o konverziji poslala na mišljenje svim ministarstvima, i da očekuje da ovaj dokument bude na sednici Vlade za deset dana, a da početkom jula bude i usvojen.

Ona je precizirala da u Srbiji postoji ukupno 660.000 hektara građevinskog zemljišta, a da 5.5000 hektara podleže konverziji, i dodala da je Vlada prihvatila sve sugestije Američke privredne komore u Srbiji i NALED-a koje se odnose na novi zakon o konverziji.

Pitanje tržišne cene, plaćanje naknade i pitanje umanjenja, kao i pitanje bez naknade koje smo prihvatili za izgrađeno zemljište jeste način da pokušamo da sve strane pomirimo i zatvorimo taj proces pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine ili pravo zakupa, istakla je Mihajlović.

Ona je ukazala na mogućnost da postoji pravo zakupa na 99 godina, da se plaća određena zakupnina tako što će se tržišna cena podeliti sa brojem godina, ili pravo svojine, uz mogućnost da se smanji, odnosno ukine naknada.

Smanjenje naknade je, kako je objasnila, moguće kada je reč o lokalnim samoupravama koje su devastirane, ili koje imaju nizak stepen razvoja.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović je rekao da je resorno ministarstvo uvrstilo u Nacrt zakona o konverziji zahtev ovog poslovnog udruženja, a to je konverzija bez naknada za izgrađeno građevinsko zemljište.

On je rekao da ta komora predlaže i uvođenje izuzetaka od plaćanja pune naknade za konverziju i to, kako je rekao, preciziranje da investitor može da nakon izgradnje objekta na zemljištu na kome ima dugoročni zakup izvrši konverziju bez naknade, uz prestanak obavezne zakupnine na tom zemljištu.

Na ovaj način, onima koji su spremni da grade na neizgrađenom zemljištu biće omogućeno da im cena konverzije bude simbolična, ukazao je on i dodao da je potrebno predvideti da se naknada ne plaća ni za objekte kao što su garaže, silosi, saobraćajnice i slično.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com