Usvojena Uredba o upotrebi pepela u građevinarstvu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je Vlada Srbije na današnjoj sednici, na predlog ovog ministarstva, usvojila Uredbu o tehničkim i drugim zahtevima za pepeo, kao građevinski materijal namenjen za upotrebu u izgradnji, rekonstrukciji, sanaciji i održavanju infrastrukturnih objekata javne namene.

pepeo

U saopštenju se navodi da se ovom uredbom bliže propisuju uslovi za korišćenje pepela kao građevinskog materijala i u Srbiji, s obzirom na to da takva praksa u zemljama SAD i Evropske unije postoji više od 50 godina.

Pepeo dobijen iz termoelektrana i drugih termoenergetskih postrojenja može se koristiti za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i održavanje infrastrukturnih objekata javne namene.

Procenjuje se da su uštede sa ovim materijalom između 30 i 80 odsto u troškovima izgradnje puteva u poređenju sa korišćenjem standardnih građevinskih materijala (kamen, pesak, šljunak i slično).

Pepeo se koristi kao sirovina za proizvodnju cementa, kao dodatak za beton, u izgradnji puteva, kao agregat, pri izgradnji nasipa, nosećih slojeva kolovoznih konstrukcija, za stabilizaciju tla, za poboljšanje mehaničkih svojstava, a može se koristiti i pri izgradnji donjih strojeva železničkih pruga.

JP ,,Elektroprivreda Srbije“, na čijim se deponijama trenutno nalazi više od 200 miliona tona pepela, zakonski će se obavezati kroz uredbu o primeni pepela na to da zbog javnog interesa ustupa besplatno pepeo sa svojih deponija za korišćenje u građevinarstvu i putogradnji.

Uredba stupa na snagu osmog dana od usvajanja, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com