Vanredne veterinarske mere na poplavljenim područjima

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije naložila je šefovima veterinarske inspekcije u upravnim okruzima, veterinarskim institutima i regionalnim kriznim centrima sprovođenje vanrednih aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima.
Novi Pazar
Povodom proglašenja vanredne situacije, aktivnosti će se sprovoditi u okviru propisanih mera zdravstvene zaštite i zbrinjavanja životinja, sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja i zoonoza, kontrole prometa životinja, bezbednosti hrane i hrane za životinje.
Takođe, mere će biti preduzete i za neškodljivo uklanjanje leševa životinja i drugih sporednih proizvoda životinjskog porekla, asanaciju terena i poslove dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i dezodoracije u objektima i prostorima pogođenim poplavama.
Uprava za veterinu naložila je i da se hitno veterinarska služba na teritoriji okruga i epizootiološkog područja veterinarskog instituta stavi u stanje pripravnosti za slučaj brzog reagovanja.
Veterinarskim naučnim i specijalističkim institutima, kao i regionalnim kriznim centrima, naloženo je da dostave podatke o stanju opreme i sredstava sa kojima raspolažu i potrebama za asanaciju terena na svom epizootiološkom području.
Šefovima veterinarske inspekcije u upravnim okruzima i veterinarskim institutima, kao i regionalnim kriznim centrima, Uprava za veterinu izdala je naredbu da hitno obaveste veterinarske organizacije, subjekte u poslovanju sa hranom u nadležnosti veterinarske inspekcije i držaoce životinja o vanrednoj situaciji i njihovim obavezama i dužnostima u novonastalim okolnostima.
Pomenutim subjektima naloženo je i da organizuju nadležne veterinarske inspektore, veterinarske institute kao regionalne krizne centre i veterinarske stanice u stanje pripravnosti za brzo reagovanje u skladu sa Kriznim planom i posebnim propisima.
Takođe, oni imaju obavezu da kontaktiraju lokalni štab za vanredne situacije i obaveste ga o potrebnim i preduzetim aktivnostima kojima se oni stavljaju na raspolaganje, u zavisnosti od potrebe za angažovanjem i u skladu sa prioritetima, uz kontinuiranu dnevnu komunikaciju.
Šefovima veterinarske inspekcije u upravnim okruzima i veterinarskim institutima, kao i regionalnim kriznim centrima izdata je naredba da evidentiraju lokalitete za eventualno zbrinjavanje i privremeni smeštaj životinja, kao i da odrede uslove za evakuaciju i privremeni smeštaj i držanje životinja na gazdinstvima, uz potrebne količine hrane i vode za piće.
Oni su u obavezi i da obezbede neophodnu zdravstvenu zaštitu životinja i preduzmu mere za sprečavanje pojave zaraznih bolesti, i u slučaju sumnje na pojavu zarazne bolesti životinja i zoonoza hitno reaguju u skladu sa posebnim propisima.
Navedenim službama je naloženo i da obavljaju kontrolu prometa i identifikacije životinja, uz proveru u centralnoj bazi podataka, kao i kontrolu bezbednosti i prometa hrane i hrane za životinje.
Više informacija zainteresovani mogu pronaći na sajtu Uprave za veterinu, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com