Verbić: Diploma više nije dovoljna

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da naša zemlja još nema Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK), koji predstavlja instrument za razvrstavanje znanja i veština, što je ozbiljan problem kada je o reč o procesu evrointegracija.

verbić

Verbić je na konferenciji „Nacionalni okvir kvalifikacija – uspostavljanje komunikacije između obrazovanja i tržiša rada“ podsetio na to da je u Srbiji još na snazi komunikacija obrazovanja i tržišta rada putem formalno stečenih kvalifikacija, koje daju osnovne informacije o tome koliko godina smo sticali obrazovanje, ali ne i o osposobljenosti za određene poslove.

On je ocenio da u procesu saradnje obrazovanja i tržišta rada diploma više nije dovoljna.

Potrebno nam je da znamo nešto više, šta je formalno priznato, šta nam je priznato kroz prethodno učenje i kroz učenje uz rad, kako bi poslodavac znao šta koja kvalifikacija znači, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, neophodno je napraviti registar kvalifikacija sa 150 do 200 kvalifikacija, nakon čega treba oformiti komisije sa ovlašćenjima da prepoznaju kvalifikacije i doneti zakon o regulisanim profesijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com