Vitki Gurman: Maslinova ulja nisu prošla moj test

Maja Petrović, urednica bloga Vitki Gurman, za portal Ekonomske Vesti rekla je da većina maslinovih ulja iz prodavnica ne prolazi njen „frižiderski test“.

„Ako proizvođač tvrdi da je maslinovo ulje sa 70 odsto mononezasićenih masnih kiselina ono na temperaturi ispod 16 stepeni mora makar da se stegne ili da napravi talog. Pošto ja smatram polinezasićena ulja, poput suncokretovog, nezdravim, ja frižiderskim testom mogu da utvrdim da li je to ulje rastvoreno suncokretovim uljem. I frižiderski test nisu prošla gomila maslinovih ulja koje kupujem, uključujući i Monini, jer se najviše petlja sa tim italijanskim uljima“, ističe Petrovićeva.

Ona dodaje da većina ulja nema jasnu deklaraciju i da je očigledno da se „mućka sa maslinovim uljima, odnosno da ih rastvaraju“.

Kada je u pitanju informacija o maltene otrovnom ekstra devičanskom masilnovom ulju u hrvatskim prodavnicama, Petrovićeva kaže da ona lično ne može da napravi test kojim bi utvrdila da li je kupovno maslinovo ulje zaista ekstra devičansko ili nije.

„Da bi bilo ekstra devičansko ono mora da ima ispod 1 odsto, ajde neka bude ispod 2 odsto za ono što je samo devičansko, slobodnih masnih kiselina i oko 70 odsto mononezasićenih masnih kiselina“, zaključuje Maja Petrović.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com