Vlada krši sopstveni zakon?

Kako Ekonomske Vesti saznaju, Vlada Srbije neće danas doneti odluku o minimalnoj ceni rada za 2015. godinu, iako je Zakonom o radu propisano da ta odluka mora da bude donesena do 15. septembra.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike smatra da zakon predviđa da Socijalno-ekonomski savet treba da donese odluku o minimalnoj ceni rada do 15. septembra, a da za Vladu Srbije to ograničenje ne postoji.

Međutim, u Zakonu o radu, koji je aktuelna Vlada Srbije izglasala pre manje od dva meseca, ne precizira se ko treba da donese odluku do 15. septembra, već se samo propisuje da se minimalna cena rada „utvrđuje po radnom času bez poreza i doprinosa, za kalendarsku godinu, najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine“.

U prethodnom delu istog člana (112.), propisuje se da Socijalno-ekonomski savet odluku o minimalcu treba da donese 15 dana od početka pregovora, a da ukoliko ne postigne dogovor, za šta je potreban konsenzus sve tri strane – Vlade Srbije, poslodavaca i sindikata, onda Vlada Srbije donosi odluku, takođe u roku od 15 dana.

Scenario u kojem je Socijalno-ekonomski savet većao upravo do 15. septembra, te tako Vladi Srbije ostavio samo jedan dan za odluku, nije uzet u obzir.
Da Vlada Srbije danas neće raspravljati o minimalnoj ceni rada jasno je i iz činjenice da za danas nije zakazana sednica.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je za Ekonomske Vesti da je od ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandra Vulina još ranije čuo da će Vlada Srbije odluku o minimalnoj ceni rada „doneti na nekoj od narednih sednica“, a da ga o eventualnoj današnjoj sednici Vlade Srbije niko nije obavestio, a niko „nema ni obavezu da to učini“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com