Vlada Srbije i pored sopstvene zabrane zaposlila hiljade činovnika

U sektoru javne uprave od 24. januara prošle do 15. septembra ove godine izdato je ukupno 8.744 pozitivnih saglasnosti za zapošljavanje, iako je Vlada Srbije još krajem 2013. godine uvela zabranu zapošljavanja.

Vlada Srbije

Na neodređeno vreme izdato je ukupno 7.055 saglasnosti za zapošljavanje, a na određeno 1.698.

U istom periodu nisu date saglasnosti za 11.532 radna mesta, pokazuju podaci do kojih je došao dnevni list Danas od Komisije za davanje saglanosti i to tek nakon presude Upravnog suda.

U ove brojke izgleda da nisu uključeni zaposleni po ugovoru, jer se odgovor Vlade Srbije ne poklapa sa podacima do kojih je Danas pre nekoliko meseci došao „peške“. Sabirajući pojedinačne podatke svih ministarstava samo za 2014. godinu, novinari Danasa su izračunali da je ukupan broj novozaposlenih, na neodređeno, određeno i po ugovorima, u javnom sektoru 13.430 – 7.218 na neodređeno i određeno i 6.212 po ugovorima. Najviše odobrenja u 2014. beleži se u Ministarstvu unutrašnjih poslova – čak 2.960, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave 2.345 i Ministarstvu zdravlja koje je zaposlilo 2.104 osobe.

Zbog višemesečnog ćutanja najpre Ministarstva finansija, a potom i Vlade Srbije, novinar Danasa tužio je u martu ove godine Vladu Srbije Upravnom sudu zbog ćutanja uprave. Sud je prošle nedelje doneo presudu u korist novinara Danasa i dao rok Vladi Srbije da odgovor dostavi u roku od 15 dana.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com