Vreme je za zimske gume!

Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) nalaže da se u periodu od 1. novembra ove godine do 1. aprila naredne, koriste zimske gume.

zimske gume

Kako za portal Ekonomske Vesti objašnjava Nuca Nuhanović, vlasnik Auto-servisa Meda, u tom periodu su obavezne sve četiri zimske gume ukoliko postoji snežni pokrivač ili poledica, a ukoliko su putevi suvi onda se mogu voziti letnje gume, čija dubina šare ne sme biti manje od 4 milimetara.

„Sva vozila koja su pod ugovorom sa lizing kućama su u obavezi da voze zimske gume bez obzira da li je na asfaltu snezni pokrivač ili nije. Naravno ovo je stav svih osiguravajućih kuca, a ne uredbe koju je propisao ZOBS. Još kao zanimljiva informacije jeste da kamioni i autobusi nisu po zakonu obavezni da imaju zimske gume, ali su u obavezi da koriste lance“, kaže Nuhanović.

Nuhanović ističe i kako su gume sa oznakom M + S isključivo zimske gume.

„Ovo napominjemo iz razloga što se često kupci dovode u zabludu da su to gume i za leto i za zimu. Gume koje se koriste u svim godisnjim uslovima na sebi imaju oznaku ALL SEASON“, kaže Nuhanović i zaključuje da cene zimskih guma zavise od dimenzija točkova na automobilu.

Da li ste vi zamenili gume na vašim četvorotočkašima?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com