Vučić: Ugovor o Železari veliki događaj za Srbiju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se prodajom Železare Smederevo kineskoj kompaniji „Hestil“ strateško partnerstvo Kine i Srbije podići na viši nivo i omogućiti da taj gigant crne metalurgije bude najkonkurentniji u Evropi.

vučić

Vučić je, nakon što su ministar privrede Željko Sertić i predsednik kompanije „Hestil“ Ju Jong potpisali kupoprodajni ugovor, poručio da je ovaj događaj izuzetno važan za čitavu Srbiju, a ne samo za radnike smederevske kompanije, koji su ovo zaslužili posle mnogo godina neizvesnosti.

On je, ističući da je priča o srpskoj čeličani priča o borbi, ukazao na to da je Železara Smederevo najvažnije mesto u Srbiji.

Premijer je radnicima čestitao na uspehu, i istovremeno iskazao zahvalnost kineskim partnerima, uz očekivanje da bi i predsednik Kine Si Đinping mogao da poseti Srbiju krajem juna ove godine.

Otpravnik poslova Ambasade Kine u Srbiji Lu Šung ukazao je na to da je ovo prva kineska investicija u veliko srpsko preduzeće, uz uverenje da će Železara Smederevo biti model saradnje Kine i evropskih zemalja.

Verujem da će rukovodstvo „Hestila“ ostvariti uspeh i doneti razvoj, zaštitu prava radnika i dati doprinos lokalnoj zajednici, zaključio je on.

Predsednik kompanije „Hestil“ Ju Jong poručio je da je plan te kompanije da srpska čeličana bude najkonkurentnija u Evropi, pri čemu će pružiti priliku za rad svim trenutno zaposlenima u Železari.

Sigurni smo u to da ćemo Železaru Smederevo izgraditi u moderan kompleks, sa unapređenom tehnologijom, opremom, podignutim nivoom zaštite životne sredine i dobrim uslovima za rad, a sve sa ciljem da ova kompanija bude najuspešnija u Evropi, istakao je Jong.

Kompanija „Hestil“ je, kako je napomenuo, sposobna da obezbedi investicije za Železaru, sa neophodnom tehničkom transformacijom i korišćenjem napredne tehnologije.

On je, izražavajući zahvalnost Vučiću i Vladi Srbije, rekao da je ta kompanija zadivljena profesionalnošću i stručnošću srpskog tima koji radi na tom projektu u Smederevu.

Jong je podsetio na to da je kompanija na čijem je čelu najveći proizvođač gvožđa i čelika u Kini, drugi najveći u svetu, sa više od 70 filijala u svetu i velikim brojem zaposlenih, sa najnaprednijom tehnologijom.

Prema njegovim rečima, Kina i Srbija neguju dugogodišnje prijateljstvo, pogotovo poslednjih godina kada su obe strane napravile pomak u političkoj, ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Gradonačelnik Smedereva Jasna Avramović iskazala je uverenje da će dolazak kineske kompanije „Hestil“ preporoditi Smederevo, ali i zahvalnost svima koji su doprineli da se ostvari ugovor o kupovini Železare.

Ugovorom je kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra. Investicija „Hestila“ u srpsku čeličanu iznosiće najmanje 300 miliona evra i biće zadržano svih 5.000 radnika.

Ova kompanija na globalnom nivou zapošljava više od 120.000 radnika i u velikoj meri doprinosi društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Kineska kompanija ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su SAD, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com