Vujović: 23. februara odluka o novom aranžmanu sa MMF-om

Ministar finansija Vlade Republike Srbije Dušan Vujović rekao je danas ns konferenciji za medije da će 23. februara u Vašingtonu Bord izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odlučivati o novom aranžmanu iz predostrožnosti sa Srbijom.

Vlada Srbije je, kako je podsetio, juče usvojila pismo o namerama koje danas treba da potpiše guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija, koje će potom biti upućeno MMF-u.

Vujović je naveo da pismo o namerama sadrži planove Vlade o monetarnoj i fiskalnoj politici, planovima za restrukturiranje javnih preduzeća, sprovođenju fiskalne strategije, što je i dogovoreno tokom posete delegacije MMF-a Beogradu.

Ministar je poručio da vraćanje javnog duga neće biti ugroženo, pri čemu će se država ubuduće više zaduživati u dinarima na finansijskom tržištu, tako da će učešće dinarskog dela javnog duga biti povećano sa sadašnjih 22 odsto na 40 odsto javnog duga.

Javni dug Srbije, kako tvrdi Vujović, dostigao je 22,7 milijardi evra ili 70,9 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ministar je istakao da je zbog pomeranja kurseva valuta na svetskom finansijskom tržištu, pogotovo usled rasta dolara prema evru, javni dug naše države neznatno povećan.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com