Zaštititi pravo svojine kao osnovno ljudsko pravo

Predsednik Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenja Gordana Stamenić ocenila je danas da će ovim dokumentom Srbija dodatno afirmisati i zaštititi pravo svojine i time poslati poruku investitorima da je naše društvo stabilno i pravno predvidljivo.

stamenić

Stamenić je na javnoj raspravi o ovom zakonskom rešenju, koja je održana u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu, objasnila da je cilj da se u Srbiji afirmiše pravo svojine kao osnovno ljudsko pravo i da se ono posebno zaštiti, čime dokazujemo da je naše društvo sazrelo.

Ključnim izmenama tog zakona, koji je donet 2011. godine, biće precizirane i dopunjene odredbe koje se odnose na vraćanje imovine u naturi, pre svega kada je reč o poljoprivrednom zemljištu koje je bilo predmet komasacije, precizirala je ona.

Oduzeto zemljište, kako je navela, moći će da bude vraćeno ne samo sa komasiranog područja, već i u okviru iste ili susedne jedinice lokalne samouprave, odnosno opštine, ili čak na nekom drugom mestu u okviru upravnog okruga.

Izmenama i dopunama zakona predviđeno je i da se briše odredba važećeg zakona prema kojoj nije bilo moguće vraćanje zemljišta bivšim vlasnicima, odnosno naslednicima, ukoliko nije bilo pristupnog puta do te zemlje jer taj nedostatak ne sme da derogira pravo svojine.

Takođe, predloženim izmenama predviđa se i vraćanje u naturi objekata u kojima su smeštena diplomatska i konzularna predstavništva, kao i vraćanje građevinskog zemljišta oko već izgrađenog objekta ukoliko za to postoje određeni uslovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com