Zašto ne izvozimo mleko u Rusiju?

Predsedavajuća Upravnog odbora Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski izjavila je za Ekonomske Vesti da Srbija ne izvozi mlečne proizvode u Rusiju zato što se prerađivači odlučuju da proizvode kratkotrajne proizvode kako bi zaradili novac na brzinu.

„To je pitanje za silne naše prerađivače, koji su se bazirali na kratkotrajnim proizvodima da bi mogli da naklepaju novac na brzinu. Mislim da je to generalno koncept svih mlekara u Srbiji, jer nijedna naša mlekara se ne bavi proizvodnjom nekih ozbiljnih sireva. Jer, da bi se jedan ozbiljan sir osušio u komorama i plasirao na tržište treba da se čeka 18 meseci i više“, rekla je Bugarski.

Ona je kazala da je s druge strane opravdana takva strategija domaćih mlekara jer ozbiljne sireve u Srbiji nema ko da kupi.

„Mi smo siromašan narod i te ozbiljne sireve nema ko da kupi. Takva vrsta sireva je kod nas maltene luksuz. I u drugim zemljama je to malo skuplja roba za koju nema svako novca. Tako da je mnogo lakše zaraditi na jogurtu, mileramu i nekim drugim kratkotrajnim proizvodima“, zaključila je Bugarski.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com