Železara Smederevo neće biti zatvorena

Železara Smederevo neće biti zatvorena, a razgovori o pronalaženju strateškog partnera su pri kraju, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić zatraživši podršku radnika u tim pregovorima.

Vučić očekuje da će pregovori o izboru strateškog partnera biti završeni najkasnije do kraja godine.

„Srbija naravno nema i neće nikad imati novca za sve naše potrebe, ali država Srbija neće odustati i neće napustiti Železaru i nećemo je zatvarati. To je ono što mogu da vam kažem“, rekao je Vučić radnicima Železare nakon sastanka sa rukovodstvom i predstavnicima reprezentativnih sindikata i obilaska pogona.

On je rekao da ne može da kaže da su završeni razgovori sa potencijalnim strateškim partnerima, da postoje još jedna ili dve važne stvari u pregovorima, ne precizirajući o čemu je reč.

Vučić je kazao da je Železara Smederevo bankama dužna 260 miliona evra, a 120 miliona evra ostalim dobavljačima i da bi te dugove Srbija morala da preuzme na sebe.

Oni koji hoće da investiraju u Železaru od države traže mnogo, rekao je premijer i zamolio radnike da im pokažu da mogu mnogo da rade i da mogu da proizvodnju povećaju na više od dva miliona tona godišnje. U tom smislu, kazao je, cena rude nam odgovara u ovom trenutku, pošto je pala sa 137 na 78 dolara.

Vučić je istakao da Srbiju čekaju i novi projekti u 2015, te da će biti veća domaća potražnja za čelikom.

Sudeći po dosadašnjim razgovorima sa onima koji, kako je rekao, hoće da „uđu“ u Železaru, čini se da otpuštanja neće biti, naprotiv da će zaposliti još 200 ljudi, ako im se, naravno, planovi ostvare.
„Srbija neće da napušta Železaru – bez Železare, bez metalaca, livaca, nema ni ozbiljne države“, kazao je Vučić.

Premijer je podsetio da država mesečno za Železaru Smederevo izdvaja 8,5 do deset miliona evra, te da je državi potrebno bar još 250 miliona evra da bi bile pokrenute obe visoke peći.

Zato, dodao je, država traži strateškog partnera koji će, zajedno s njom ili sam, da izvuče Srbiju iz krize.

Železara Smederevo „nosi“ naš bruto domaći proizvod i da bi mogla, umesto proizvodnje od 340 miliona evra, da prozivede robu u vrednosti od 1,4 milijarde evra i od toga da izveze robu vrednu 1,2 milijarde evra, rekao je Vučić istakavši da je to još jedan od razloga zašto Srbija želi da pomogne i uloži u Železaru.

Od radnika je premijer zatražio da budu još bolji, uspešniji i marljiviji nego ikada.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com